Zanimljiva i ukusna pita od heljdinih kora je savršen spoj zdravlja i ukusa.
Sastojci:
- 500 g heljdinih kora
- 200 g prosa
- 2 cešnja belog luka
- 2 kašike seckanog peršuna
- 1 kašičica mirodije
- 600 g blitve, spanaća ili koprive
- morska so
- hladno ceđeno suncokretovo ulje
Priprema:
Oprati proso u tri vode, pa ga staviti da se kuva u tri puta više vode sa malo morske soli. Kuvati 15 minuta, pa ostaviti sa strane da se prohladi. Za to vreme naseckati blitvu i lagano je prodinstati na tri kašike ulja. Blago posoliti, dodati beli luk, peršun, mirođ iju, 1 dcl vode i dinstati 5 minuta.
Pomešati sa prosom i masu dobro izjednaciti. U jednoj caši pomešati 3 kašike ulja sa jednim dcl vode i time premazati svaku koru.
Ravnomerno dodati fil, pa zamotati rolnu pite i tako dok se sav fil ne potroši. Peći 20 minuta na srednjoj temperaturi. Pečenu pitu poprskati sa malo vode i pokriti krpom 5 minuta. Može se služiti i hladna i topla.
Izvor: Lisa
NA SAJTU LISA.RS PROČITAJTE JOŠ:
RECEPTI ZA JELA S RIBOM
Jela sa ribom: umesto kupovne sardine napravite jelo od skuše za dane posta (POSNO + RECEPT)
Manastirska jela s ribom: riblji bećarac (POST + RECEPT)
Jela sa ribom: pijani šaran u belom vinu (POST, RECEPTI)
Posno jelo: pečena garnirana pastrmka (RECEPT, RIBA)
Recepti za posni jelovnik: obrok-salata sa tunjevinom (RECEPT, POSNO)
Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)
Super recept za slano predjelo: rolat od oblande SA TUNJEVINOM (POSNO)
RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA
Pasulj prebranac na hilandarski način (POST, MANASTIRSKI RECEPTI)
Hilandarski recepti: jota od pasulja, kupusa i krompira (POSNO + RECEPT)
Posna jela: čorba od spanaća sa spirulinom (RECEPT, POSNO)
Brzo i jeftino posno jelo: punjene paprike sa celerom (RECEPT)
Italijanski bećar paprikaš: recept za dinstano povrće "mediteran" (POSNO)
Slano predjelo od heljdinih kora sa blitvom ili spanaćem: pita Sofije Loren (POSNO)
Topla predjela: sarma od kiselog kupusa sa kombinovanim povrćem (POSNO)
Tradicionalna predjela: recept za sarmu od kiselog ili slatkog kupusa (POSNO)
Rastresiti basmati pirinač (POSNO)
Paprike punjene pasuljem (POSNO)
Pitice s pirinčem i prazilukom (POSNO)
POSNI KOLAČI I TORTE
Sitni kolači: recept za dvobojne štanglice od oraha (POSNO)
Slavski sitni kolači: crno-bela salama od oraha (POSNO)
Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)
Recept za posnu bajaderu: recept sa kokosovim uljem + orasi, lešnici i bademi (POSNO)
Slatki zalogaj: ledene oblande (POSNO)
Brza torta s kokosom i bananama (POSNO)
Božićni kolači od integralnog brašna: domaći keks od đumbira sa cimetom (POSNO)
Lisini recepti: bajadera s lešnikom (POSNO)
POSNI HLEB I PECIVA
Zdravi recepti: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta (POSNO)
Tradicionalni recepti: perece na starinski način (POSNO)
Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)
PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI
Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova
Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni
Veliki ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i petak: strasna sedmica, dani pred vaskrsenje (OBIČAJI)
Veliki petak je dan strogog posta
Lazarevom subotom počinje poslednja sedmica uskršnjeg posta
Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana
Da li je post tajna dugog života
Petrovski post: tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja