Uskrs je odlično vreme za okupljanje prijatelja i porodice i uživanje u najboljoj hrani i vinu. Učinite nedeljni ručak posebnim prateći klasični plan menija – počnite sa predjelom i salatom, potom supom od jagnjetine, a zatim uživajte u pečenoj jagnjetini i na kraju u dekadentnom čokoladnom kolaču.

Ovaj meni služi se za najmanje šest osoba, tako da će biti savršen ako treba da ugostite širu porodicu ili rodbinu. Dekoraciju stola osmislite tako dao dgovara vašim potrebama, a ukoliko su i deca na ručku uvek možete da ih obradujete salvetama u obliku uskršnjeg zeke.

Predjelo

Nisu vam potrebni posebni recepti za predjelo, jednostavno servirajte omiljene suhomesnate proizvode i kačkavalj uz sezonsku salatu i naravno kuvana uskršnja jaja.

Jačnjeća čorba

600 g jagnjećeg mesa od vrata
2 dl ulja
150 g crnog luka
100 g šargarepe
100 g korena peršuna
100 g celera
3 g bibera u zrnu
15 g tucane paprike
100 g brašna
1 veza prešunovog lista


U šerpi sa zagrejanim uljem stavite seckani crni luk i pržite dok ne dobije zlatnožutu boju. Dodajte jagnjeće meso isečeno na kocke i biber. Sve tako dinstati dok meso ne postane napola mekano. Potom dodajte korenasto povrće i dalje dinstajte dok povrće i meso ne postanu mekani. Dodati tucanu papriku i još malo dinstajte i zatim nalijte vodu. Kuvajte na umerenoj temperaturi i dodajte so. Od masnoće i brašna napravite braon zapršku i dodajte čorbi uz mešanje. Kuvajte još desetak minuta. Kuvanu čorbu čuvajte na tolom mestu do serviranja.

Jagnjetina

10 g ruzmarina
5 kom. bibera
3 kg jagnjećeg mesa
7 g soli
50 ml ulja
limun
Čaša vode

Najbolji recept za pripremu jagnjetine je što manje se baviti mesom. Jagnjetinu posolite i pobiberite, ukoliko volite, začinite iseckanim ruzmarinom, polijte ceđenim limunom, nauljite i stavite da odstoji dva-tri sata u frižideru. Potom stavite meso u pekač za pečenje sa malo ulja i čašom vode i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni. Kada dobije zlatnožutu boju, proverite da li je sredina dobro pečena.
Ukoliko volite krompir kao prilog dodajte mlade krompiriće na sredini pečenja.


Čokoladna torta

Sastojci za biskvit:
3 jaja
6 kašičica šećera
3 kašičice ulja
3 kašičice mleka
3 kašičice kakaa
3 kašičice glatkog brašna
1/2 praška za pecivo
Fil:
300 g bele čokolade
300 g crne čokolade
1/2 l slatke pavlake
125 g margarina
Sirup:
3 dcl vode
7 kašičica šećera
1 dcl toplog mleka
1 kašičica kakaa

Priprema:
Prvo rernu zagrejte na 180 stepeni. Kalup od 28 cm obložite papirom za pečenje i diskretno ga namažite margarinom. Od navedenih sastojaka treba da ispečete tri biskvita.
Prosejte brašno, prašak za pecivo i kakao. Zatim mikserom umutite 3 jaja sa šećerom dok ne postanu penasti i bledo žuti. Dadajte ulje i sve još malo izmiksajte, potom ostavite mikser i mešajte špatulom dok ubacujete mešavinu brašna i mleka, kaka i praška za pecivo.
Smesu izlijte na kalup i pecite 20 – 25 minuta, a postupak ponovite tri puta da biste dobili tri kore.

Dok se peku biskviti pripremite fil, izrendajte belu i crnu čokoladu i prelijte slatkom pavlakom. Na laganoj vatri mešajte dok se čokolada ne istopi a smesa postane galtka. Pred sam kraj dodajte na kockice iseckan margarin. Sve promešajte dok se margarin ne otopi, a smesa postane glatka i sjajna.
Fil treba da odstoji kako bi se zgusnuo, sačekajte, tako će vam biti lakše da podelite fil.
Za sirup kuvajte šećer i vodu 4 – 5 minuta. Za to vreme ugrejte mleko i u njmu rastopite 1 kašičicu kakaa. Dodajte mleko i kakao u šećer i vodu i nastavite da kuvate na laganoj vatri 2 – 3 minuta.
Kada su svi sastojci gotovi ređajte ovim rasporedom: kora, sirup, fil. Dekorišite tortu po želji.

Izvor: Lepa&Srećna