Često nismo ni svesni šta nam od hrane tačno ne prija, ali zato nutricionisti imaju odgovor. Prvo su naš šokirali otkrićem da ne idu luk i roštilj jer ta kombinacija stvara nadutost, a onda je usledio još jedano gastro iznenađenje - mešanje paradajza i krastavaca u salati nije preporučljivo! Stručnjaci tvrde da se u istoj kombinaciji gube hranjivi sastojci.

Kao glavni razlog što treba izbegavati kombinaciju paradajza i krastavca navodi se i činjenica da je vreme varenja veoma različito za ove dve vrste povrća. Tačno je, paradajz je bogatiji vlaknima nego krastavac, pa se sporije vari. 

Ova kombinacija u jednoj salati dovodi do uništavanja vitamina C u paradajzu. Takođe , ovo povrće nema jednako vreme varenja, pa kada se uzimaju u isto vreme, postoji velika mogućnost da dođe do fermentacije u želucu, što kasnije može da izazove bolove, grčeve i nadutost. Zato nutrcinosti savetuju da zaboravimo omiljenu nam šopsku salatu i da u paradajzu i krastavcu uživamo, ali samo odvojeno.

Ako imate osetljiv stomak, pratite kako vaš organizam reaguje nakon što pojedete grčku salatu. Ukoliko vašoj probavi ne smeta kombinacija krastavca i paradajza, nemate nadimanje stomaka ili gasove, onda slobodno uživajte u omiljenoj kombinaciji paradajza i krastavca.

Izvor: Lepa&Srećna