Na svakoj slavskoj trpezi neophodno je slavsko žito. Recept za pripremu se koristi od davnina i gotovo svaka domaćica ga zna. Potrebno je dobro očistiti 450 grama pšenice belije, a onda je preliti vodom u šerpi i ostaviti da prenoći. Ujutru pre kuvanja žito dobro isperite. Kada se skuva, pustite da se prohladi pa procedite dok je mlako. Važno je da ge ne ispirate, a potom ga sameljite.

Izmešajte mleveno žito, sa 400 grama mlevnih oraha, dve kesice vanilin šečera i dodajte 1/2 ploda muskatnog oraščića čiji ukus je toliko specifilan da će promeniti i ukus slavskog žita.

Ovaj začin osim što je ukusan, odličan je saveznik i u mršavljenju jer pomaže varenje i reguliše apetit, a ima i druga dejstva na zdravlje, pre svega u snižavanju lošeg holesterola i očuvanju jetre. Bogat je mineralima kao što su bakar, kalijum, kalcijum, mangan, gvožđe, cink i magnezijum, i dragocen je za rad srca. U njemu se nalaze i vitamini B kompleksa, vitamin C, folna kiselina, riboflavin, niacin, vitamin A, zato je odličan za poboljšanje imuniteta, ali i čišćenje jetre.

Izvor: Lepa&Srećna