Bliži nam se jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika – Uskrs. Sigurno ste već uveliko počeli sa planiranjem tradicionalne praznične trpeze, koja predstavlja zadovoljstvo za sve ukućane. Međutim, ukoliko se još uvek premišljate za koji specijalitet da se odlučite, donosimo vam predlog idealnog ručka koji ćete napraviti očas posla, bez korišćenja rerne, a koji će sve za stolom ostaviti bez teksta!

Glavno jelo – sočni odrezak

S obzirom na to da ćete verovatno celo prepodne uživati u prazničnoj zakusci ispunjenoj kuvanim jajima, mezetlukom i drugim ukusnim zalogajčićima, naš predlog je da pređemo pravo na glavno jelo. U pitanju je specijalitet nad specijalitetima, prava poslastica za istinske gurmane – odrezak!

Za početak potrebno je da prethodno marinirate meso, a pošto je ulje osnova svake marinade, nećete morati da pouljite posudu. Nakon što je dobro odležalo u marinadi, možete meso da izvadite iz frižidera pre pripreme, kako bi doseglo sobnu temperaturu.

 Priprema odreska zahteva malo jaču temperaturu na indukcionoj ploči, a sa druge strane povedite računa da ne prepečete meso, jer će onda ono biti suvo i izgubiće svoju sočnost. Pojedine indukcione ploče, kao što je Gorenje IQgrill  pomoći će vam da hrana ne zagori, a možete birati i različite nivoe zapečenosti. Nakon toga, ostavite odrezak da odstoji nekoliko minuta pre nego što počnete da ga sečete. Na ovaj način, vlakna će imati dovoljno vremena da se rašire i upiju sokove.

recepti za uskrs.jpg
Promo 

Gorenje IQgrill indukcione ploče imaju i niz drugih prednosti koje će se postarati da vaša jela budu ukusnija nego ikada. Funkcija PowerBoost pojačava grejanje, što dovodi do znatno kraćeg vremena zagrevanja. Potrebno je samo 5,7 minuta da proključaju dva litra vode sa 15˚C na 90˚C, što je polovina vremena od uobičajenih HiLight ploča. Takođe, StayWarm funkcija održava jelo na konstantnoj temperaturi 70˚ C sve dok ne dođe pravo vreme za serviranje, a hrana zadržava originalne ukuse i temperaturu sve dok ne bude poslužena.

gorenje_easter_storeis_0202.jpg
Promo 

Pored toga, ova ploča za kuvanje odmah po uključivanju automatski prepoznaje poziciju posude za kuvanje, nakon čega uključuje odgovarajuću zonu za kuvanje, bilo samostalnu ili povezanu, u zavisnosti od veličine posude. Sve to dešava se u prvih 10 sekundi od uključivanja ploče, ili u bilo kojem naknadnom trenutku, ako se funkcija uključi ručno. Dodatnu sigurnost obezbeđuje i funkcija koja zaključava upravljačku ploču i sprečava resetovanje svih parametara.

Desert – Čokoladna torta bez pečenja

Što se deserta tiče, nema bolje opcije od čokaldne torte, a pogotovo kada se ne mora peći u rerni. Sve što vam je potrebno vam 400 g čokoladnog mleka, 400 g krem sira, 250 g keksa, 50 g putera i šlag. Pomešajte keks i otopljeni puter u blenderu. Zatim, pripremite koru torte u posudi prečnika 20 centimetara i ostavite je u zamrzivaču pola sata. Otopite čokoladno mleko iznad ključale vode, dodajte krem sir i sve promešajte. Nakon toga, čokoladnu smesu prelijte po ohlađenoj kori torte i ostavite da stoji u frižideru još pola sata. Na kraju dodajte i šlag, a možete i neko sezonsko voće da upotpuni desert. Prijatno!

Budite sigurni da nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za pripremu ovih specijaliteta, a pogotovo ukoliko je vaš saveznik u kuhinji brend Gorenje, koji već 73 godine čini naš život jednostavnijim. Njihov potpuni asortiman možete pronaći na sajtu ili u vašem najbližem Hisense Gorenje Studiju.

Tekst: Promo