Tradicionalno se pred Vaskrs na Veliki Petak posti i uglavnom se na trpezi nalazi riba, paradajz čorba i krompir salata uz pitu od jabuka.
Ako su vam dosadili ovi stari recepti i želite da probate nešto drugo što nije grilovana riba isprobajte ova jednostavna jela koja vam neće oduzeti mnogo vremena i moći ćete natenane da uživate u dekorisanju vaskršnjih jaja. Iskoristite proleće i to što na pijacama imamo mnoštvo povrća, pored toga što je jednostavno za pripremu, odlično je za zdravlje.
Posna supa od povrća
Sastojci:
2 crna luka
1/2 praziluka
1/2 paškanata
2 krompira
1 šargarepa
2 čena belog luka
1 kašika ulja
so
biljni začin
biber
Priprema: Iseckajte crni luk i propržite na ulju dok ne porumeni, potom dodajte sito seckano povrće: praziluk, paškanat, krompir i šargarepu. Nalijte vodom dok ne ogrezne i dodajte začine. Kada povrće smeška u belnderu ga izmiksajte do željene gustine.
Vitaminska salata
Sastojci:
mladi crni luk
zelena salata
šargarepa
rotkvice
crvena paprika
Priprema: Iseckajte mladi crni luk, i beli i zeleni deo, potom izrendajte dve veće šargarepe i celu vezu rotkivca. Papriku isecite na žilijen i sve to umešajte u zelenu salatu koju ste prethodno dobro oprali i isekli na manje delove. Napravite preliv od maslinovog ulja, sirćeta, soli i bibera pa prelijte preko salate.
Posne sarmice od zelja
Sastojci:
Glavica crnog luka
4 kašike ulja
1 kašika tucane paprike
30 listova zelja
300 g pirinča
2 kašike pečenog susama
Čen belog luka
Kašičica soli
Biber po želji
Ispržite sitno iseckani crni luk i kada porumeni dodajte tucanu papriku. Potom operite pirinač i prelijte ga sa dve šoljice vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu. Zatim dodajte začine, susam i sitno iseckani beli luk. U listove zelja koje ste prethodno prelili prvo vrelom pa hladnom vodom stavljati nadev i uvijati sarmice. Potom sve sarmice poređajte u šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte oko pola sata. Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice…
Posni kolač
Sastojci:
Šolja šećera
3 šolje brašna
kesica praška za pecivo
½ šolje ulja
Šolja i po vode
3 kašike džema od kajsije
glazura od čokolade
Dok se rerna greje na 200 stepeni umešajte sve sastojke u jednoj posudi varjačom ili kašikom. Podmazati pleh uljem i posuti brašnom ili prezlama. Sipati u pleh i peći 20-ak minuta.
Kada je kolač ispečen premažite ga džemom, a možete posuti melevnim orasima ili ako preferirate rastopljenom čokoladom.
Pogledajte još kako se jaja farbaju šlagom.
Izvor: Lepa&Srećna
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka