Tradicionalno se pred Vaskrs na Veliki Petak posti i uglavnom se na trpezi nalazi riba, paradajz čorba i krompir salata uz pitu od jabuka.

Ako su vam dosadili ovi stari recepti i želite da probate nešto drugo što nije grilovana riba isprobajte ova jednostavna jela koja vam neće oduzeti mnogo vremena i moći ćete natenane da uživate u dekorisanju vaskršnjih jaja. Iskoristite proleće i to što na pijacama imamo mnoštvo povrća, pored toga što je jednostavno za pripremu, odlično je za zdravlje.

Posna supa od povrća

Sastojci:

2 crna luka

1/2 praziluka

1/2 paškanata

2 krompira

1 šargarepa

2 čena belog luka

1 kašika ulja

so

biljni začin

biber

Priprema: Iseckajte crni luk i propržite na ulju dok ne porumeni, potom dodajte sito seckano povrće: praziluk, paškanat, krompir i šargarepu. Nalijte vodom dok ne ogrezne i dodajte začine. Kada povrće smeška u belnderu ga izmiksajte do željene gustine.

Vitaminska salata

Sastojci:

mladi crni luk

zelena salata

šargarepa

rotkvice

crvena paprika

Priprema: Iseckajte mladi crni luk, i beli i zeleni deo, potom izrendajte dve veće šargarepe i celu vezu rotkivca. Papriku isecite na žilijen i sve to umešajte u zelenu salatu koju ste prethodno dobro oprali i isekli na manje delove. Napravite preliv od maslinovog ulja, sirćeta, soli i bibera pa prelijte preko salate.


Posne sarmice od zelja

Sastojci:

Glavica crnog luka

4 kašike ulja

1 kašika tucane paprike

30 listova zelja

300 g pirinča

2 kašike pečenog susama

Čen belog luka

Kašičica soli

Biber po želji

Ispržite sitno iseckani crni luk i kada porumeni dodajte tucanu papriku. Potom operite pirinač i prelijte ga sa dve šoljice vode. Kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu. Zatim dodajte začine, susam i sitno iseckani beli luk. U listove zelja koje ste prethodno prelili prvo vrelom pa hladnom vodom stavljati nadev i uvijati sarmice. Potom sve sarmice poređajte u šerpu i nalijte vodom da ogrezne. Kuvajte oko pola sata. Umesto susama, možete koristiti mlevene orahe, semenke suncokreta, golice…

Posni kolač

Sastojci:

Šolja šećera

3 šolje brašna

kesica praška za pecivo

½ šolje ulja

Šolja i po vode

3 kašike džema od kajsije

glazura od čokolade

Dok se rerna greje na 200 stepeni umešajte sve sastojke u jednoj posudi varjačom ili kašikom. Podmazati pleh uljem i posuti brašnom ili prezlama. Sipati u pleh i peći 20-ak minuta.
Kada je kolač ispečen premažite ga džemom, a možete posuti melevnim orasima ili ako preferirate rastopljenom čokoladom.

Pogledajte još kako se jaja farbaju šlagom

Izvor: Lepa&Srećna