Ovaj nadev može da se koristi za pripremanje sarme i od zelja ili vinovog lista, kao i za punjenje tikvica, paprika i paradajza.
Sastojci:
- veća glavica kiselog ili slatkog kupusa
- 100 g seckanih oraha
- 1 krompir
- manja glavica luka
- glavica belog luka
- kašičica ljute tucane paprike
- 1/2 kašičice bibera
- kašičica morske soli
- 2 kašike hladno ceđenog ulja
- 2 dl paradajz soka
- 2 dl vode
- 100 g skuvanog integralnog pirinča
- 100 g sojinih mrvica (ljuspice)
- 2-3 lista lovora
- 3 šargarepe srednje veličine
- 1 veći koren paškanata
- 1 veći koren peršuna
- veza peršuna
- 1 srednji celer
Priprema: Blago zagrejte ulje i dodajte iseckane crni i beli luk i malo vode. Izdinstajte. Kad je luk do pola gotov, dodajte šargarepu, celer, paškanat i koren peršuna isečene na kockice i dinstajte oko 7 minuta, a zatim dodajte začine i kuvajte još nekoliko minuta. Skinite s vatre i dodajte na kockice iseckan krompir, pirinač, sojine ljuspice (prethodno potopljene u vrelu vodu s nekoliko listova lovora). Vodu procedite i dodajte seckan peršunov list, orahe i dve kašike paradajz soka. Sve dobro izmešajte i punite listove kupusa, zelja ili vinove loze, koje je potrebno prethodno obariti u vreloj vodi, tek koliko da omekšaju. Sarmice se uvijaju tako što se na koren lista stavi jedna do jedna i po kašika nadeva za srednje listove, a dve do dve i po kašike za velike, i uvije dok ima lista. Krajeve lista koji ostanu sa strane ušuškajte ka unutra. Poređajte sarmice u šerpu i nalijte rastvorom vode i paradajz soka. Kada su skuvane, pažljivo premestite u zemljani ili vatrostalni sud i zapecite u rerni oko 20 minuta.
Napomena: Ako pravite sarmu od kiselog kupusa, prvo operite listove da jelo ne bude previše slano ili prekiselo. Kod slatkog kupusa prvo zagrejte u većem loncu vodu do ključanja i ubacite glavicu koju ste prethodno oprali i očistili od nezdravih listova. Dovoljno je 7 minuta da listovi omekšaju i da možete lakše da ih odvojite i smotate u sarme. Ovaj nadev može da se koristi za pripremanje sarme i od zelja ili vinovog lista, kao i za punjenje tikvica, paprika i paradajza.
Recepte piše: Milja Lukić
NA SAJTU LISA.RS PROČITAJTE JOŠ:
RECEPTI ZA JELA S RIBOM
Jela sa ribom: umesto kupovne sardine napravite jelo od skuše za dane posta (POSNO + RECEPT)
Manastirska jela s ribom: riblji bećarac (POST + RECEPT)
Jela sa ribom: pijani šaran u belom vinu (POST, RECEPTI)
Posno jelo: pečena garnirana pastrmka (RECEPT, RIBA)
Recepti za posni jelovnik: obrok-salata sa tunjevinom (RECEPT, POSNO)
Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)
Super recept za slano predjelo: rolat od oblande SA TUNJEVINOM (POSNO)
RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA
Pasulj prebranac na hilandarski način (POST, MANASTIRSKI RECEPTI)
Hilandarski recepti: jota od pasulja, kupusa i krompira (POSNO + RECEPT)
Posna jela: čorba od spanaća sa spirulinom (RECEPT, POSNO)
Brzo i jeftino posno jelo: punjene paprike sa celerom (RECEPT)
Italijanski bećar paprikaš: recept za dinstano povrće "mediteran" (POSNO)
Slano predjelo od heljdinih kora sa blitvom ili spanaćem: pita Sofije Loren (POSNO)
Topla predjela: sarma od kiselog kupusa sa kombinovanim povrćem (POSNO)
Tradicionalna predjela: recept za sarmu od kiselog ili slatkog kupusa (POSNO)
Rastresiti basmati pirinač (POSNO)
Paprike punjene pasuljem (POSNO)
Pitice s pirinčem i prazilukom (POSNO)
POSNI KOLAČI I TORTE
Sitni kolači: recept za dvobojne štanglice od oraha (POSNO)
Slavski sitni kolači: crno-bela salama od oraha (POSNO)
Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)
Recept za posnu bajaderu: recept sa kokosovim uljem + orasi, lešnici i bademi (POSNO)
Slatki zalogaj: ledene oblande (POSNO)
Brza torta s kokosom i bananama (POSNO)
Božićni kolači od integralnog brašna: domaći keks od đumbira sa cimetom (POSNO)
Lisini recepti: bajadera s lešnikom (POSNO)
POSNI HLEB I PECIVA
Zdravi recepti: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta (POSNO)
Tradicionalni recepti: perece na starinski način (POSNO)
Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)
PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI
Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova
Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni
Veliki ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i petak: strasna sedmica, dani pred vaskrsenje (OBIČAJI)
Veliki petak je dan strogog posta
Lazarevom subotom počinje poslednja sedmica uskršnjeg posta
Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana
Da li je post tajna dugog života
Petrovski post: tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja