Sastojci:

  • 10 srednjih glavica crnog luka (barem kilogram)
  • 700 gr svinjskog mlevenog mesa (može i mešano, po ukusu)
  • 100 gr pirinča
  • velika glavica kiselog kupusa
  • 7 do 8 kašičica vegete 
  • 1 do 2 kašičice bibera 
  • 1 ravna kašičica tucane paprike 
  • 1 ravna kašičica soli
  • 1 ravna kašičica šećera 
  • 1 kašičica belog luka u prahu 
  • 3 kašičice mlevene crvene paprike
  • 1 do 2 dcl ulja

Savet: Ako ne volite mnogo kiseo kupus, malo properite listove pre motanja i manje slano napravite, pošto je ovako pripremljena sarma kiselija jer nema "supice“ u kojoj bi se razblažio kupus.

Priprema:

Pošto se ove sarmice slažu u tepsiju ili, još bolje, u zemljanu ili keramičku posudu, mogu se motati a da se ne pričvršćuju mnogo. Prave manje, slažu se gusto, stisnute tik jedna uz drugu! Luk se očisti i sitno isecka. Najlakše i najbrže bi bilo u nekom secku. Na ulju dobro udinstajte luk i dodajte mu meso. Za to vreme, operite pirinač, očistite ga i stavite u dosta vode da se do pola obari, na 10 do 15 minuta.

Dok se dinsta meso, postepeno mu dodajte začine i još malo dinstajte. Dodajte konačno na meso i pirinač i sve zajedno, dinstajte još neko vreme. Ukupno, nekih 30-ak minuta dinstajte meso. Kada pripremite smesu, listove kupusa, ako su dovoljno veliki - presecite po sredini kako bi imali manje sarme. Tu žilicu (po kojoj ste sekli listove po sredi) isecite, da lakše umotate sarmicu. 

VIŠE: Starinska srpska sarma

Stavite kašikom malo smese na polovinu lista i umotajte, savijte malo sa leve pa malo sa desne strane preko punjenja i urolajte kao palačinku. Tako radite sve dok ima velikih listova. Slažite ih što gušće, kako bi držale jedna drugu savijenom. Kada ponestane velikih listova pređite na jednu sarmicu od jednog lista. Ostatak kupusa nakon što potrošite smesu, iseckajte u posudu.

Na sarmu nalijte malo vode, tek da bude na dnu (oko 1 cm dubine ako ste jedan red slagali). Pokrijte posudu folijom ako nema svoj poklopac i stavite u rernu na 175 stepeni da se krčka pola sata. Nakon toga otklopite sarmu i pojačajte na 200 stepeni kako bi tečnost što više isparila i sarma odozgo porumenela (to je još nekih pola sata). Možete je služiti uz kiselu pavlaku, jer joj to daje odličan ukus! Ukoliko volite ljuto, slobodno zaljutite jer je takva još bolja.

Tekst: Sanja Glamočanin

Prilagođeno sa Kuvajmo blogovski