Potrebno vam je malo više podsticaja kako biste smanjili unos šećera? Kada vam budemo otkrili kako šećer uništava vaše zdravlje – biće i više nego dovoljno da pripazite koliko slatkog ćete pojesti u danu.

Postoje dve vrste šećera: fruktoza i glukoza. Fruktoza se prirodno pojavljuje u medu, a u malim količinama i u voću i povrću . Ukus je slađi od glukoze, zbog čega se koristi u brojnim prerađenim namirnicama.

Povećan unos šećera može imati mnogo štetnih efekata po naše zdravlje, a stručnjaci veruju da fruktoza može biti štetnija od glukoze, jer postoje više studija koje je povezuju sa brojnim ozbiljnim zdravstvenim stanjima.

U prilog tome idu i najnovija istraživanja, koja su otkrila da fruktoza može pojačati upale, što ukazuje da čak može negativno uticati na naš imunološki sistem.

Evo kakve efekte fruktoza može imati na ljudski organizam, prema istraživanju.

Upala

Fruktoza može prouzrokovati upalu ćelija u našem organizmu. Ova vrsta upale može oštetiti ćelije i tkiva, što zauzvrat može dovesti do toga da sistemi u našim telima - poput belih krvnih zrnaca u imunološkom sistemu - ne rade kako bi trebalo.

Potencijalna oštećenja imunog sistema

Studija iz 2019. godine otkrila je da se dendritične ćelije, koje su takođe ključne za imunološki odgovor, takođe upale kada su izložene fruktozi (za razliku nego kada su izložene glukozi).

Gojaznost

Kada jedete previše fruktoze, jetra je pretvara u masnoću, što može dovesti do debljanja i gojaznosti.

Dijabetes tip 2

Kada jedete velike količine fruktoze, možete takođe povećavati rizik od dijabetesa tipa 2. Mnoga istraživanja, poput studije iz 2013. i 2009. godine, otkrilo je da konzumiranje zaslađenih fruktozom napitaka (poput sode) može smanjiti osetljivost na insulin, što je faktor rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Nema dovoljno istraživanja koja bi definitivno pokazala da je povećani rizik od dijabetesa tipa 2 zbog same fruktoze ili zbog povećanog unosa kalorija - ali u svakom slučaju, smanjena količina slatkih napitaka koje pijete smanjiće rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Bolest bezalkoholne masne jetre

Bolest bezalkoholnne masne jetre (NAFLD) je relativno novo stanje koje je povezano sa porastom gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Masna jetra se razvija kada vaša jetra proizvodi previše masti ili je ne razgrađuje dovoljno efikasno. Zauzvrat, NAFLD može dovesti do ozbiljnijih stanja poput raka jetre ili čak otkazivanja jetre.

Prema naučnom radu objavljenom 2018. godine, dokazi sugerišu da je NAFLD povezan sa konzumacijom fruktoze, što dovodi do nakupljanja masti u jetri kada jetra krene da je razgrađuje. Iako je potrebno više istraživanja da bi se potvrdila ova veza, autori studije napisali su da smanjenje unosa fruktoze „može imati značajnu korist“ u sprečavanju stvaranja masti u jetri.

Izvor: Lepa&Srećna