Ako osećate mučninu, nadutost ili jednostavno nelagodu u stomaku, možda je vreme da obratite pažnju na zdravlje creva. Mnogi svetski i naši stručnjaci, među kojima je i imunilog dr Borisav Kamenov, neprestano ističu da naše celokupno zdravlje zavisi upravo od stanja creva.
Kada dođe do problema sa varenjem, prirodno je da se pomisli da je uzrok poslednje što smo pojeli. Iako izbegavanje određenih namirnica može donekle da pomogne, to ne znači da će problem biti u potpunosti rešen, naročito s godinama.
"Izbacivanje visokokiselih i ultraobrađenih namirnica koje izazivaju upale, poput šećera, žitarica koje sadrže gluten, veštačkih zaslađivača, mlečnih proizvoda i rafinisanih biljnih ulja, svakako je dobra odluka. Ove namirnice mogu ozbiljno da naruše ravnotežu crevne flore", objašnjava dr Daril Džofri, stručnjak za zdravlje creva i nutricionista poznatih ličnosti, a prenosi NewYork Post.
Međutim, čak i kada ljudi izbace ove namirnice iz ishrane, mogu da osete poboljšanje, ali neće u potpunosti da reši problem ako se ne pozabave njegovim pravim uzrokom. Pravi krivac često nije samo hrana, već način na koji je organizam vari i apsorbuje.
"Problemi sa crevima, bilo da se radi o preosetljivosti na hranu, neravnoteži crevne flore, upalama ili sindromu propustljivih creva, ne zavise samo od toga šta jedemo, već i od toga koliko efikasno naš organizam vari i koristi hranljive materije iz namirnica", objašnjava Džofri.
Kako godine prolaze, telo sve teže proizvodi dovoljnu količinu želudačne kiseline, što može dodatno da pogorša probleme sa varenjem.
"Jedan od glavnih uzroka otežanog varenja kod starijih osoba je smanjenje nivoa želudačne kiseline, što se naziva hipohlorhidrija", kaže Džofri, autor bestselera "Oslobodite se kiseline".
"Telo vremenom ne proizvodi više, već manje želudačne kiseline, što otežava razgradnju hrane i apsorpciju hranljivih sastojaka."
Simptomi hipohlorhidrije mogu da uključuju:
- gorušicu,
- grčeve,
- mučninu,
- dijareju,
- zatvor,
- nadutost,
- loše varenje,
- osećaj peckanja u ustima,
- neobičan osećaj sitosti nakon uobičajenog obroka.
Rizik od brojnih bolesti
Ovo stanje moda poveća rizik od autoimunih oboljenja, upale kože, gastritisa i ahlorhidrije – stanja u kojem želudac praktično ne proizvodi kiselinu. Pored godina, drugi faktori koji mogu da doprinesu smanjenju želudačne kiseline su hronični stres, prekomerno konzumiranje alkohola, pušenje, dugotrajna upotreba lekova za gorušicu i nedostatak određenih vitamina.
Mešavina koja olakšava
Kako bi poboljšao varenje, Džofri preporučuje jednostavan trik sa dva sastojka – mešavinom vode i jabukovog sirćeta.
"Ključ zdravog varenja nije samo u eliminisanju štetnih namirnica, već i u vraćanju optimalnog nivoa želudačne kiseline kako bi se ojačala digestivna funkcija", objašnjava on.
Preporučuje se da se jedna supena kašika jabukovog sirćeta razblaži u trećini šolje tople vode i popije 20 do 30 minuta pre najvećeg obroka u danu. Međutim, osobe koje imaju problem sa refluksom kiseline treba da izbegavaju ovaj metod.
"Ova jednostavna navika može da poboljša varenje, smanji upale i omogući telu da ponovo lakše podnosi hranljive namirnice, bez potrebe za trajnim isključivanjem cele grupe namirnica", kaže Džofri.
Dok se mnogi fokusiraju na izbacivanje problematičnih namirnica, Džofri ističe da postoji i hrana koju bi trebalo redovno konzumirati za bolje zdravlje creva. Njegovih sedam preporučenih namirnica uključuju domaći bujon od kostiju, lisnato povrće i fermentisano povrće. Kada je u pitanju alkohol, upozorava da određene vrste mogu ozbiljno narušiti ravnotežu crevne flore, dok su druge bolja opcija za zdravlje probavnog sistema.
BONUS VIDEO:
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.