Sada, više nego ikada, nam je potrebno da ojačamo imunološki sistem i održavamo zdravlje. Najbolji način da se sačuvamo od virusa i prehlada je što veći unos prirodnih namirnica koje su pune vitamina.

Kurkuma, đumbir i med spadaju u sam vrh najmoćnijih prirodnih lekova koji jačaju imunitet i teraju bolesti, a pored lekovitih svojstava privlačni su i zbog ukusa. Sveža kurkuma nije poput suve dostupna na svakom koraku, ali se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Preporučuje se u kombinaciji sa biberom, koji podstiče njeno delovanje.

Kako biste napravili domaći "čarobni napitak" za zdravlje, trebaće vam i pomorandže i limun, kao i organsko jabukovo sirće. Sirup dodajte u vodu ili čaj za dobro jutro i čuvajte ga u frižideru.

Sastojci:

2 šoljice kvalitetnog meda

5 cm korena đumbira

5 cm korena kurkume

1 kašika kurkume u prahu

1 organski limun

1 organska narandža

1/3 šoljice organskog jabukovog sirćeta

1 prstohvat bibera

Priprema:

Dobro operite limun i narandžu, iscedite ih, a kurkumu i đumbir ogulite i narendajte.

Ulijte jabukovo sirće u posudu pa ga pomešajte sa sokom limuna i narandže. Narendajte koricu limuna i narandže pa dodajte mešavini zajedno s ostalim sastojcima i dobro izmešajte.

Ostavite preko noći u frižideru pa sledeći dan procedite kroz cediljku mešajući kako biste odvojili sve krupne delove.

Sirup možete dodati u čaj ili pomešati s vodom. Ako ga dodajete u čaj, pazite da ne bude vruć kako biste iskoristili dobrobiti meda.

Izvor: Lepa&Srećna/punkufer.hr