Svi smo čuli koliko je kefirzdrav, ali iz nekog razloga mnogi od nas ga još uvek nisu uvrstili u dnevnu rutinu ispijanja. Nakon ovog teksta postaće vam stalna postavka u frižideru.

"Kefir je veoma osvežavajući dijetetsko probiotički napitak iz fermentisanog mleka koji sadrži ugljene kiseline i etil alkohol. Pored proteina, sadrzi i vitamine A, B1, B2, B6, B12, vitamin D, niacin, vitaminE, folnu i nikotinsku kiselinu. Od minerala sadrži kalcijum i magnezijum. Kalcijum ulazi u sastav kostiju, zuba i reguliše zgrušavanje krvi. Magnezijum je važan u enzimskim procesima i učestvuje u proizvodnji energije, štiti krvne sudove i učestvuje u metaboličkim procesima masti, proteina i ugljenih hidrata i fosfor veoma važan za rast i održavanje energije", objašnjava nutricionista Branka Mirković.

Ukus kefira je kiselkast, oseća se kvasac slično kao u pivu, a može da sadrži do dva odsto alkohola. Uglavnom je kremaste strukture, veoma je ukusan i hranljiv. Čuva vitalnost i zdravlje, a stalnim konzumiranjem produžavate dužinu života i jačate psihofizičke sposobnosti.

Prednosti kefira u ishrani ljudi bila su predmet brojnih istraživanja koja su pokazala blagotvoran uticaj na zdravlje u mnogim segmentima. Preporučuje se svima, deci, trudnicama, za podizanje imuniteta, starim osobama.

1. Kontrola šećera u krvi

U 2015. godini, mala studija upoređivala je efekte konzumiranja kefira i konvencionalno fermentisanog mleka na nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom. Učesnici koji su konzumirali kefir na prazan stomak imali su znatno niži nivo šećera u krvi od onih koji su konzumirali konvencionalno fermentisano mleko. Učesnici u grupi kefira takođe su imali smanjene vrednosti hemoglobina A1c, što predstavlja merenje upravljanja šećerom u krvi tokom tri meseca.

2. Smanjenje holesterola

Istraživanje iz 2017. godine proučavalo je promene nivoa holesterola među ženama koje piju mleko sa niskim sadržajem masti ili kefir. Učesnice su pile ili dve porcije mleka sa niskim sadržajem masti dnevno, četiri porcije mleka sa niskim sadržajem masti ili četiri porcije kefira dnevno.

Posle osam nedelja, one koje su pile kefir pokazali su značajno smanjenje ukupnog nivoa i nivoa „lošeg holesterola“ u poređenju sa onima koji su pile samo dve porcije dnevno mleka sa niskim sadržajem masti. Učesnice koji su konzumirale četiri porcije mleka sa niskim sadržajem masti dnevno takođe su snizili nivo holesterola. Probiotici u kefiru mogu igrati ulogu u tome koliko holesterola organizam apsorbuje iz hrane. Takođe mogu uticati na to kako telo proizvodi, obrađuje i koristi holesterol.

3. Zdravija ishrana

Hranljive materije u kefiru zavise od vrste mleka od kojeg se pravi. Generalno je dobar izvor proteina, kalcijuma i kalijuma.

4. Poboljšana tolerancija na laktozu

Ljudi sa intolerancijom na laktozu možda će moći da konzumiraju kefir, a da ne dožive simptome, jer bakterije prisutne u kefiru razgrađuju veći deo laktoze. Mala studija 2003. godine zaključila je da je konzumacija kefira poboljšala varenje laktoze tokom vremena i potencijalno bi se mogla da se koristi za prevazilaženje netolerancije za laktozu.

5. Poboljšano zdravlje stomaka

Kefir može biti od pomoći u lečenju digestivnih problema, poput dijareje ili intolerancije na laktozu. Stomak sadrži i dobre i loše bakterije. Održavanje ravnoteže između njih važan je deo održvanja zdravlja crevne flore. Bolesti, infekcije i neki lekovi, poput antibiotika, mogu poremetiti ovu ravnotežu. Probiotici su slični dobrim bakterijama koje se prirodno nalaze u digestivnom traktu i mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže. Postoje neki dokazi da probiotička hrana, poput kefira, može pomoći u lečenju dijareje izazvane infekcijom ili antibioticima.

6. Lekovita svojstva

Laboratorijske studije su pokazale da kefir može imati antibakterijska i antifungalna svojstva, mada je potrebno više istraživanja za potvrdu ovih navoda. Istraživanja pokazuju da kefir može biti koristan protiv gastroenteritisa (infekcija i zapaljenje sluznice želuca i creva), vaginalnih infekcija i gljivičnih infekcija. Istraživanje iz 2016. godine pokazalo je da je kefir smanjio težinu simptoma kod miševa zaraženih parazitom, a drugo da ima korisne efekte kod zarastanja rana i smanjeni rast tumora kod miševa.

7. Kontrola težine

Druga studija je izvestila da je konzumacija kefira smanjila telesnu težinu i ukupni holesterol kod gojaznih, ali je potrebno više istraživanja za potvrdu ovih saznanja.

Izvor: E-klinika