Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler gostovao je u Beogradskoj hronici i tom prilikom je još jednom apelovao na sve da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera, ali i da se vakcinišu jer je to jedino rešenje za koronu na duže staže.

Naučnik sa Veterinarskog specijalističkog Instituta Kraljevo ukazao je na teške izazove sa kojima se zdravstveni radnici suočavaju. Govoreći o tome šta može da uspori virus i šta je rešenje, kaže da ako ne pukne sistem pući će zdravstveni radnici.  Ukazao je na to da mu lekari na njegovo pitanje kako su, odgovaraju da svakih deset dana brišu poruke umrlih pacijenata i plaču.

"Znate, vežu se za njih, razmenjuju poruke, onda ti pacijenti umru", rekao je za RTS.

"Nisam navikao da svake nedelje gubim pacijente u ovom broju, tako mi kažu. Transmisija virusa je ogromna. Ako detetu kažeš - ne drži noge na stolu, a ti držiš i udariš ga, misliće da ga kinjiš, zato moraš primer da daješ kako da se ponašaš. Svaka javna ličnost treba to da radi", rekao je on.

Navodi primer da ako hirurg kaže da treba da vas operiše a menadžer bolnice kaže to je skupo, biramo pare ili život, odlučite sami.

 "Neki od lekara sa kojima sam razgovarao su mi rekli - ne treba nam novac, ne treba nam povećanje plata, ali da se zatvori sve i prekine ovaj cirkus, jer ne može da se izdrži. Ja kao veterinar ovo pričam i vrlo mi je neprijatno i zato sam došao da kažem šta ljude svrbi, jutros sam imao pritisak od novinara", ispričao je Šekler.

"Mora neko nešto da uradi, mora da se sve zaustavi, nisu samo ugostitelji problem, konobari i prijatelji koji drže lokale kažu izdržaćemo i ovo, nisu to ljudi koji ne razumeju", zaključio je Šekler.