Banča čaj, što u prevodu znači čaj koji je kasno izrastao, već svojim nazivom asocira na neku blagost i drevnost, piše Lepa & srećna. To je čaj koji se ne pije vreo, već mlak ili ohlađen, i koji vam svojom aromom i bojom može doneti prijatnu iluziju da se nalazite u senci nekog prastarog drveta. Mirise nije uvek lako opisati, ali da pokušamo: banča čaj miriše na kafu, na zemlju, na drvo... Na sve to zajedno. Banča čaj, ako mu se prepustite, može vas kanalima nesvesnog povesti duboko kroz vreme i podsetiti da smo deo prirode i da sadržimo sve njene elemente. 

PROČITAJTE JOŠ: KAŽU DA JE POTREBNO POPITI 2 DO 3 ŠOLJE DNEVNO: ovo je lista najlekovitijih čajeva na svetu

Japanski zeleni čaj

U našem jeziku reč čaj najčešće se koristi za napitak koji se dobija prelivanjem neke sušene biljke, obično njenih listova, kipućom vodom. Međutim, čaj je zapravo biljka, latinskog naziva Camellia sinesis, čiji se delovi, bilo peteljke i pupoljci bilo listovi, mladi ili zreli, koriste za dobijanje čaja kao napitka. Upravo od vremena berbe ili od toga koji se delovi biljke koriste za pripremu napitka, kao i od načina obrade (oksidacija, pečenje, sušenje), zavisi i vrsta čaja. 

Biljka čaj u prirodi poraste i do 10 metara uvis, ali se na plantažama, radi lakšeg branja, orezuje do visine od 1-2 metra. U žarkim i vlažnim predelima, gde čajno drvo brzo raste, berba traje cele godine i obavlja se na svakih desetak dana. 

Banča čaj se pravi od tostiranih listova japanskog zelenog čaja. Za razliku od klasičnog zelenog čaja koji se bere u proleće, banča se bere početkom leta, kada se kofein prirodno povlači iz biljke. I dok su i crni i zeleni čaj kiseli, banča je blago bazni, pa otud i njegova lepa aroma, a kako ne sadrži tein, ne ostavlja opor ukus u ustima.

Potpomaže varenje

Banča ublažava kiselinu u želucu i deluje povoljno na crevnu floru, čime pospešuje varenje. Preporuka je da se pije dvadesetak minuta posle obroka. Ovaj japanski čaj visoko se kotira u makrobiotičkoj ishrani zbog toga što ubrzava metabolizam, pa se preporučuje i onima koji žele da smršaju. Zahvaljujući sadržaju flavonoida, redovno pijenje čaja dovodi do bržeg sagorevanja masnoća.

Protiv bakterija u organizmu

Zbog snažnog antioksidantnog dejstva banča spada u lekovite čajeve. Efikasno uništava bakterije i otklanja otrove iz organizma. Upravo zbog detoksikacijskih svojstava posebno se preporučuje ljudima koji uzimaju mnogo lekova.

Veoma je delotvoran i kod infekcija usne duplje, a može biti od koristi i u slučaju paradontoze. Zahvaljujući visokom nivou katehina, banča snižava nivo LDL holesterola. Prema nekim istraživanjima, ovaj čaj je delotvoran i u prevenciji nekih vrsta raka, posebno jednjaka, pankreasa, bešike i jajnika. Ispitivanja su pokazala dažene koje redovno piju banču, po dve ili više šolja dnevno, smanjuju rizik od raka jajnika za više od 40 odsto. 

Pošto ima antioksidativno i protivupalno dejstvo, smatra se da predstavlja dobru zaštitu i od Alchajmerove bolesti i drugih neurodegenerativnih oboljenja povezanih sa starenjem.

Kako se priprema lekoviti Banča čaj - pročitajte OVDE!