Uskrs u našim domovima nikada nije samo običan praznik – to je vreme okupljanja, tradicije, i ukusa koji nas vraćaju u detinjstvo. Mirisi domaće jagnjetine, ruske salate, šarenih jaja i neodoljivih kolača stvaraju atmosferu koju pamtimo zauvek. A ono što je najlepše – sve se prenosi s kolena na koleno, kao porodična tajna u kojoj svaka domaćica doda svoj lični pečat.
U nastavku donosimo 5 neizostavnih uskršnjih jela jer Uskrs nije potpun bez ovih mirisa i ukusa.
1. Šarena uskršnja jaja – simbol novog života
Ofarbana jaja su prvi znak da je Uskrs stigao. Tradicija nalaže da se prvo jaje boji u crveno i čuva "za zdravlje" tokom cele godine. Baka je uvek govorila da to jaje štiti kuću od bolesti i zla.
Saveti za prirodno farbanje:
- Lukovina za zlatno-crvene nijanse
- Spanać za zelenu
- Kupus za plavu
- Cvekla za roze tonove
Dodaj malo sirćeta u vodu kako bi se boje bolje uhvatile, a ako želiš rustičan efekat – umotaj jaje u gazu sa listićima peršuna pre kuvanja.
2. Ruska salata – kraljica praznične trpeze
Bez obzira na to koliko je puta praviš, uvek postoji posebna "mamina" verzija. Ruska salata je jedino jelo koje se servira i za doručak, i za ručak, i kao meze uz večernje priče.
Osnovni sastojci:
- 500 g krompira (kuvanog i seckanog)
- 3 kuvane šargarepe
- 200 g graška
- 300 g kiselih krastavčića
- 5 kuvanih jaja
- 200 g majoneza + 100 g pavlake
Svi sastojci se seckaju na sitno, dodaje se so po ukusu, i pažljivo mešaju da ostanu čvrsti. Neki dodaju i malo senfa za oštrinu, drugi i malo barene piletine. Ali jedno je sigurno – ruska salata nestaje prva.
3. Pečena jagnjetina – miris koji okuplja celu porodicu
U mnogim krajevima Srbije, Uskrs ne može da prođe bez sočne, pečene jagnjetine. Ona simbolizuje nevinost i žrtvu, ali i obilje i novo rađanje.
Tradicionalni način pripreme:
- Jagnjeće plećke ili but, dobro natrljane solju, belim lukom, ruzmarinom i mašću
- Peče se sporo, 3 do 4 sata, na 160–180°C
- Podliva se sopstvenim sokom i pivom ili vodom
Najlepše je kad se peče u zemljanoj posudi, pokriveno, da meso ostane sočno i mekano.
4. Kolači "kao kod bake" – bajadere, rozen torta, šapice
Praznici su savršen izgovor za "bar još jedan kolač", a na uskršnjoj trpezi se retko kada nađe samo jedna vrsta.
Rozen torta se pravi dan ranije, da lepo omekša.
Recept za bajaderu:
- 250 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenih oraha
- 150 g šećera
- 125 g margarina
- 100 ml mleka
- 100 g čokolade za glazuru
Sve osim čokolade otopiti i podeliti na dve mase – u jednu dodati kakao. Ređati svetli, tamni sloj, i na kraju preliti čokoladom. Hladiti i seći na štanglice.
5. Pogača – miris topline doma
Bez mekane, mirisne pogače, kao da praznik nije stigao. Pogača se mesi sa posebnom pažnjom – da naraste, da bude mekana, da se lomi rukama, a ne nožem.
Tradicionalni recept:
- 1 kg brašna
- 1 kvasac
- 1 kašičica šećera i soli
- 500 ml mleka
- 100 ml ulja
Testo se mesi dok ne postane glatko, ostavlja se da naraste, zatim se oblikuje, premaže jajetom i pospe susamom. Peče se na 200°C oko 40 minuta.
Ljubav je najvažniji začin
Uskrs je više od običnog obroka – to je sećanje na porodične rituale, zajednički smeh i mirise koji nas podsećaju da su male stvari one koje ostaju zauvek u srcu. Pripremi trpezu s ljubavlju, baš kao što su to radile generacije pre nas.
Pogledajte i šta je etnolog Saša Srećković rekao o tradicionalnoj trpezi ali i izboru mesa za Uskrs.
BONUS VIDEO: