Uskrs u našim domovima nikada nije samo običan praznik – to je vreme okupljanja, tradicije, i ukusa koji nas vraćaju u detinjstvo. Mirisi domaće jagnjetine, ruske salate, šarenih jaja i neodoljivih kolača stvaraju atmosferu koju pamtimo zauvek. A ono što je najlepše – sve se prenosi s kolena na koleno, kao porodična tajna u kojoj svaka domaćica doda svoj lični pečat.

U nastavku donosimo 5 neizostavnih uskršnjih jela jer Uskrs nije potpun bez ovih mirisa i ukusa.

1. Šarena uskršnja jaja – simbol novog života

Ofarbana jaja su prvi znak da je Uskrs stigao. Tradicija nalaže da se prvo jaje boji u crveno i čuva "za zdravlje" tokom cele godine. Baka je uvek govorila da to jaje štiti kuću od bolesti i zla.

Saveti za prirodno farbanje:

  • Lukovina za zlatno-crvene nijanse
  • Spanać za zelenu
  • Kupus za plavu
  • Cvekla za roze tonove

Dodaj malo sirćeta u vodu kako bi se boje bolje uhvatile, a ako želiš rustičan efekat – umotaj jaje u gazu sa listićima peršuna pre kuvanja.

jaja uskrs.jpg
Foto: Shutterstock

2. Ruska salata – kraljica praznične trpeze

Bez obzira na to koliko je puta praviš, uvek postoji posebna "mamina" verzija. Ruska salata je jedino jelo koje se servira i za doručak, i za ručak, i kao meze uz večernje priče.

Osnovni sastojci:

  • 500 g krompira (kuvanog i seckanog)
  • 3 kuvane šargarepe
  • 200 g graška
  • 300 g kiselih krastavčića
  • 5 kuvanih jaja
  • 200 g majoneza + 100 g pavlake

Svi sastojci se seckaju na sitno, dodaje se so po ukusu, i pažljivo mešaju da ostanu čvrsti. Neki dodaju i malo senfa za oštrinu, drugi i malo barene piletine. Ali jedno je sigurno – ruska salata nestaje prva.

Ruska salata
Ruska salata je tradicionalna hrana za Uskrs Foto: Shutterstock

3. Pečena jagnjetina – miris koji okuplja celu porodicu

U mnogim krajevima Srbije, Uskrs ne može da prođe bez sočne, pečene jagnjetine. Ona simbolizuje nevinost i žrtvu, ali i obilje i novo rađanje.

Tradicionalni način pripreme:

  • Jagnjeće plećke ili but, dobro natrljane solju, belim lukom, ruzmarinom i mašću
  • Peče se sporo, 3 do 4 sata, na 160–180°C
  • Podliva se sopstvenim sokom i pivom ili vodom

Najlepše je kad se peče u zemljanoj posudi, pokriveno, da meso ostane sočno i mekano.

jagnjece pecenje 2.jpg
Foto: Shutterstock

4. Kolači "kao kod bake" – bajadere, rozen torta, šapice

Praznici su savršen izgovor za "bar još jedan kolač", a na uskršnjoj trpezi se retko kada nađe samo jedna vrsta.

Rozen torta se pravi dan ranije, da lepo omekša.

Šapice mirišu na vanilu i detinjstvo, dok bajadere nestaju najbrže.

Recept za bajaderu:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g mlevenih oraha
  • 150 g šećera
  • 125 g margarina
  • 100 ml mleka
  • 100 g čokolade za glazuru

Sve osim čokolade otopiti i podeliti na dve mase – u jednu dodati kakao. Ređati svetli, tamni sloj, i na kraju preliti čokoladom. Hladiti i seći na štanglice.

Bajadera
Bajadera je kolač detinjstva i treba da se nađe na trpezi za Uskrs 2025. Foto: Shutterstock

5. Pogača – miris topline doma

Bez mekane, mirisne pogače, kao da praznik nije stigao. Pogača se mesi sa posebnom pažnjom – da naraste, da bude mekana, da se lomi rukama, a ne nožem.

Tradicionalni recept:

  • 1 kg brašna
  • 1 kvasac
  • 1 kašičica šećera i soli
  • 500 ml mleka
  • 100 ml ulja

Testo se mesi dok ne postane glatko, ostavlja se da naraste, zatim se oblikuje, premaže jajetom i pospe susamom. Peče se na 200°C oko 40 minuta.

pogaca za uskrs-min.jpg
Foto: Shutterstock

Ljubav je najvažniji začin

Uskrs je više od običnog obroka – to je sećanje na porodične rituale, zajednički smeh i mirise koji nas podsećaju da su male stvari one koje ostaju zauvek u srcu. Pripremi trpezu s ljubavlju, baš kao što su to radile generacije pre nas.

Pogledajte i šta je etnolog Saša Srećković rekao o tradicionalnoj trpezi ali i izboru mesa za Uskrs.

BONUS VIDEO:

00:27
Salvete u obliku zeca  Izvor: Instagram/designbymirelle