Bogat izvor kalcijuma 

U šolji banča čaja nalazi se tri puta više kalcijuma nego u šolji mleka, tako da je ovaj napitak izuzetno blagotvoran za žene u menopauzi, kao i za sve one koji pate od osteoporoze. Koristan je i za decu, koja ga rado piju jer ima blag ukus, a preporučuje se i alergičnima na laktozu.

Osim kalcijuma, banča je dragocen izvor vitamina A, B1, B2, B3 i C, kao i gvožđa. 

Pročitajte još10 NAJLEPŠIH RECEPATA ZA ZIMNICU: od ajvara i pinđura, do kiselog kupusa, salata i slatkog (FOTO)

Kako se priprema?

Način na koji se čaj priprema veoma je važan za njegove ukus i kvalitet. Pripremanje čaja u Japanu dostiže nivo umetnosti, a svaka vrsta čaja zahteva posebnu pripremu. 

Poznato je da kod običnog zelenog čaja temperatura vode ne sme da pređe 80 stepeni Celzijusa, tako da čajnik treba skloniti s vatre čim se pojave prvi mehurići. To je veoma važno, jer teini iz čaja postaju suviše gorki, a vrela voda razgrađuje korisne sastojke. 

Istočnjačka izreka kaže da pregrejana voda ubija čaj, a nedovoljno zagrejana neće ga probuditi. 

Međutim, za banča čaj to ne važi jer za njega koristimo ključalu vodu. Dve kašike listića prelijemo s pola litre vode i stavimo da proključa. Sklonimo odmah s vatre i ostavimo 15-20 minuta. Kada procedite čaj, iste listove možete koristiti još 3-4 puta, uz dodavanje prstohvata novih. Pošto su listovi prepečeni i veoma kvalitetni, neće izgubiti svojstva. 

Japanci tradicionalno ne piju vreo čaj, već mlak, i ne dodaju ni šećer ni mleko. 

Izvor: Lepa i Srećna