Sastojci:

  • 500-600 g girica
  • 1 kašičica soli
  • 150 g brašna
  • 0,5 l ulja za prženje

Priprema:

Uređene girice oprati, posoliti i staviti u veću cediljku, pa ih protresti da se so ravnomerno rasporedi i ostaviti oko 1 sat da odstoje i ocedi se višak tečnosti. Posuti girice brašnom tako u cediljci i protresati, da svaka girica bude obavijena brašnom sa svih strana. Najbolje je cediljku staviti iznad neke posude (vangle ili činije) da u nju pada brašno iz cediljke. Ponovo na girice izručiti brašno koje je izašlo iz cediljke i ponoviti postupak protresanja dok sve girice ne budu uvaljane u brašno. Ovo je brži način valjanja nego da se pojedinačno svaka girica valja.

Zagrejati ulje u šerpi i na nešto jačoj temperaturi pržiti girice, onoliko koliko može da stane, a da popune površinu šerpe, dok ne porumene. 

Povremeno ih promešati da se ravnomerno ispeku sa svih strana. Najbolje je da budu reš pečene, jer se tako sitne kosti ispeku.

Vaditi ih na papirni ubrus, da upiju višak masnoće. Mogu se jesti i hladne i tople.

Izvor: Recepti 

NA SAJTU LISA.RS PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI ZA JELA S RIBOM

Jela sa ribom: umesto kupovne sardine napravite jelo od skuše za dane posta (POSNO + RECEPT)

Manastirska jela s ribom: riblji bećarac (POST + RECEPT)

Jela sa ribom: pijani šaran u belom vinu (POST, RECEPTI)

Posno jelo: pečena garnirana pastrmka (RECEPT, RIBA)

Recepti za posni jelovnik: obrok-salata sa tunjevinom (RECEPT, POSNO)

Jela od ribe: dijetalni super oslić (POSNO, RECEPT)

Super recept za slano predjelo: rolat od oblande SA TUNJEVINOM (POSNO)

RECEPTI ZA JELA OD POVRĆA

Pasulj prebranac na hilandarski način (POST, MANASTIRSKI RECEPTI)

Hilandarski recepti: jota od pasulja, kupusa i krompira (POSNO + RECEPT)

Posna jela: čorba od spanaća sa spirulinom (RECEPT, POSNO)

Brzo i jeftino posno jelo: punjene paprike sa celerom (RECEPT)

Italijanski bećar paprikaš: recept za dinstano povrće "mediteran" (POSNO)

Slano predjelo od heljdinih kora sa blitvom ili spanaćem: pita Sofije Loren (POSNO)

Topla predjela: sarma od kiselog kupusa sa kombinovanim povrćem (POSNO)

Tradicionalna predjela: recept za sarmu od kiselog ili slatkog kupusa (POSNO)

Rastresiti basmati pirinač (POSNO)

Paprike punjene pasuljem (POSNO)

Pitice s pirinčem i prazilukom (POSNO)

POSNI KOLAČI I TORTE

Sitni kolači: recept za dvobojne štanglice od oraha (POSNO)

Slavski sitni kolači: crno-bela salama od oraha (POSNO)

Slatkiš koji vole najmlađi: gurabije s pekmezom (POSNO)

Recept za posnu bajaderu: recept sa kokosovim uljem + orasi, lešnici i bademi (POSNO)

Slatki zalogaj: ledene oblande (POSNO)

Brza torta s kokosom i bananama (POSNO)

Božićni kolači od integralnog brašna: domaći keks od đumbira sa cimetom (POSNO)

Lisini recepti: bajadera s lešnikom (POSNO)

Bajadera s kokosom (POSNO)

Paprikaš od bukovača (POSNO)

Suva pita (POSNO)

POSNI HLEB I PECIVA

Zdravi recepti: umesite hleb od spelte i semenki za samo 3 minuta (POSNO)

Tradicionalni recepti: perece na starinski način (POSNO)

Stara tradicionalna jela: badnjača je pogača koja se služi na Badnje veče (RECEPT, POSNO)

PRAVILA, OBIČAJI, POUKE, VESTI

Osnovna pravila crkvenog posta: kako da očistimo duh i telo od grehova

Post u Srbiji i obmane potrošača: da li biljni sir i šlag mogu da budu posni

Veliki ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak i petak: strasna sedmica, dani pred vaskrsenje (OBIČAJI)

Veliki petak je dan strogog posta

Lazarevom subotom počinje poslednja sedmica uskršnjeg posta

Patrijarh Pavle o postu i pričešću: Zašto je ustanovljen post od 40 dana

Da li je post tajna dugog života

Petrovski post: tokom posta Svetih Apostola ne jede se meso, beli mrs i jaja