Koliko su plodni vaši jajnici? Kakva je vaša ovarijalna rezerva? Da li ste među plodnim ženama koje neće imati zdravstvenih problema sa začećem kad budete poželeli trudnoću?

Samo 26 odsto žena u Srbiji mlađih od 30 godina ima uredan nalaz plodnosti jajnika, pokazalo je najnovije istraživanje. Ove alarmantne rezultate opisala je i komentarisala dr Božana Stepanov, specijalista ginekologije gostujući u emisiji Uranak TV K1.

"Uredan nalaz na jajnicima u smislu plodnosti podrazumeva da se kod ovih žena ne očekuje problem u plodnosti u narednim godinama", objasnila je dr Stepanov.

Sve ostale imaju smanjene ovarijalne rezerve što je veoma važno u situaciji kad mnoge mlade žene odlažu trudnoću iz najrazličitijih razloga. Neke ne uspevaju da nađu adekvatnog partnera, druge ne žele još da rode dete zbog karijere i posla, tojest loših materijalnih uslova, dok mnoge imaju medicinske prepreke zbog različitih bolesti.

trudnica dete
Shutterstock  

Najčešći pregled koji žene obave osim analize vaginalnog sekreta, jeste "papanikolau test" kojim se ispituje rizik za nastanak raka grlića materice, uz manuelni ili ultrazvučni pregled jajnika. Retko se, međutim, obavljaju pregledi koji mogu da pokažu da su "siromašni", odnosno da li im je smanjena ovarijalna rezerva u pogledu plodnosti.

Samo 26 odsto žena u Srbiji mlađih od 30 godina ima uredan nalaz plodnosti jajnika!

Da bi se ustanovio njihov kapacitet, treba uraditi ultrazvučni pregled njihove aktivnosti kao i laboratorijsku analizu Antimilerianovog hormona. Uz anamnezu pacijentkinje, lekar će proceniti da li su potrebni i drugi testovi  kao i provera štitne žlezde. 

Ako se ustanovi smanjena ovarijalna rezerva, moguća je intervencija podsticajnim suplementima, a korisna je i hormonska kontracepcija kako bi se očuvala plodnost.

Trajno očuvanje moguće je zamrzavanjem jajnih ćelija ali to je krajnja instanca i idealno je primeniti je do 35. godine žene. Već oko 40. godine, jajne ćelije su lošijeg kvaliteta. Takođe, s obzirom na to da su veoma osetljive, ne prežive sve proceduru odmrzavanja.

Posle 50. godine, trudnoća je moguća ali najčešće zahvaljujući jajnoj ćeliji donora. 

Bogatstvo jajnika je nasleđeno i zato kod dve, naizgled jednake devojke od 25 godina, sličnog rasta, građe i drugih elemenata konstitucije, možete videti potpuno različit broj primordijalnih folikula. Mali broj njih se i razvije u zreo folikul i da ovulaciju koja je šansa za začeće.

Bilo bi dobro da se žene barem jednom u dve godine testiraju, a predlog u tom pravcu već je upućen Ministarstvu zdravlja.

Izvor: Lepa&Srećna