Svetska zdravstvena organizacija (SZO) daje odgovore na pitanja u vezi sa rizikom pod kojim su trudnice i porodilje u toku epidemije korona virusa.

Istraživanja na osnovu podataka kojima trenutno raspolaže SZO, ne pokazuju da trudnice nužno spadaju u grupu ljudi koji su izloženi većem riziku od zaraze COVID-19 virusom. Međutim, imajući u vidu promene koje se događaju za vreme trudnoće u telu i imunom sistemu trudnice, važno je da oprezno prate sve simptome, i u slučaju otežanog disanja, kašlja, groznice ili povišene temperature da se obrate lekaru koji vodi trudnoću.

Da li za trudnice važe iste preventivne mere u cilju zaštite od COVID-19 virusa?

Trudnice se pridržavaju istih pravila koja predstavljaju mere predostrožnosti:

  • često perite ruke sapunom i toplom vodom, i dezinfikujte ih sredstvima na bazi alkohola
  • izbegavajte gužve, a u slučaju iste - održavajte distancu od minimum jednog metra
  • ne dodirujte oči, usta i nos
  • pridržavajte se pravila da u slučaju kašljanja ili kijanja nos i usta prekrijete unutrašnjim delom lakta ili maramicom
  • u slučaju da osećate simptome virusa, obavezno prvo pozovite telefonom dežurnog epidemiologa, i pratite uputstva koja dobijete
  • važno je da trudnice i porodilje, bez obzira da li imaju simptome virusa, redovno odlaze na zakazane kontrole kod izabranog doktora

Da li je testiranje na COVID-19 bezbedno za trudnice?

Proces testiranja je sasvim bezbedan, a SZO smatra da trudnice koje osećaju simptome virusa moraju biti prioritet, kako bi se na vreme započelo eventualno lečenje.

Da li trudnica može da prenese virus na plod ili porodilja na novorođenče?

Na osnovu podataka kojima raspolaže SZO, još uvek se sa sigurnošću ne može reći da li trudnica može da prenese virus na plod ili porodilja na novorođenče. Zasad, virus nije pronađen u uzorcima plodove vode ili majčinog mleka.

Koje mere se preduzimaju prilikom porođaja za vreme epidemije?

Sve trudnice, uključujući i one koje imaju simptome virusa ili su zaražene, imaju jednako pravo na najbolju antenatalnu, porođajnu, postporođajnu negu, kao i brigu o mentalnom zdravlju. 

Ako se sumnja da je trudnica zaražena, ili je potvrđeno da je nosilac virusa, zdravstveni radnici su dužni da preduzmu sve mere kako bi se smanjio rizik od širenja zaraze, što prvenstveno podrazumeva higijenu na visokom nivou.

Da li trudnice koje su zaražene ili se sumnja da su zaražene moraju da se porode carskim rezom?

Način porođaja mora biti individualizovan, a pre svega zasnovan na akušerskim indikacijama, bez obzira da li je trudnica zaražena ili ima simptome virusa COVID-19. Tako da je odgovor da trudnice zaražene coronavirus-om ne moraju da se porode carskim rezom.

Da li porodilje koje su zaražene virusom mogu da doje?

Porodilje kod kojih je potvrđen COVID-19 virus mogu da doje, ali se moraju pridržavati preventivnih mera, kao što je nošenje maske prilikom dojenja, pranje ruku pre kontakta sa bebom, dezinfekcija površina i predmeta koje često koriste.

Da li porodilje koje su zaražene virusom mogu da dodiruju i drže novorođenče?

Bliski kontakt i dojenje pomažu bebi da napreduje, pa se to ne zabranjuje porodilji koja je zaražena virusom, ali je važno da vodi računa o ličnoj higijeni i higijeni prostora u kojem boravi beba. 

Šta su alternative za porodilje koje zbog COVID-19 virusa ili bilo kojih drugih komplikacija ne mogu da doje bebu?

Ako se ne osećate dovoljno dobro da dojite, zbog COVID-19 virusa ili drugih komplikacija, trebalo bi da imate uslove da obezbedite svom detetu majčino mleko na najbezbedniji mogući način: bilo da je to izmlazanje majčinog mleka ili donirano majčino mleko.

Izvor: Stetoskop