Lisa iz Birmingema (33) je doživela ono što doktori nazivaju "neobjašnjive komplikacije" tokom trudnoće, toliko česte i jake da nije uspela da rodi onoliko dece koliko je želela.

Prvo dete je rodila 2007. godine, a ta je trudnoća prošla "lako i uredno". Nakon toga je želela još dece, ostajala u drugom stanju, a zatim preživela dva spontana pobačaja. Lekari su posle tog postavili dijagnozu - "nepoznat uzrok neplodnosti", a ona je ukupno imala  27 spontanih pobačaja.

Dok je ona pretpostavljala da bi uzrokom gubitka beba mogla biti kiretaža koju je imala nakon prvog porođaja, doktori su testovima utvrdili da Lisa imala visok novo "prirodnih ćelija ubica", što je značilo da njeno telo ubija nerođene embrione. Dobijala je različitu terapiju, ali ništa nije moglo da zaustavi te traumatične pobačaje.

- U najmanju ruku to ženu frustrira, a zapravo joj kida srce. Ništa nije lakše kad pozovo izgubite dete, teško je, koliko god puta da to doživite.  Lako ostajem u drugom stanju, ali više se ne smešim niti slavim kad vidim dve crte - kaže Lisa. - Kad osetim bol, kad usledi pobačaj, osećam se kao da mi je srce iščupano. Pa ipak, nastavljam i dalje - objasnila je.

Lisa drugi pobačaj u desetoj nedelji opisuje kao "najgori" jer je morala u bolnicu zbog gubitka krvi.

"Bila sam na porodičnom ručku i to se dogodilo kad sam otišla u WC. Sećam se da je krv šikljala. Bilo je tako traumatično. Nisam mogla da verujem da gubim još jedno dete", seća se danas toga.

"Nakon tri pobačaja, prestala sam da govorim prijateljima i porodici da sam trudna. Kao da sam gotovo čekala da se sve ponovi. Videla sam snažne otkucajesrca koji su mi dali nadu da se to više neće ponoviti. Često se pitam zašto mi se to događa. Ponekad se to čini nepravedno", rekla je Lisa koja je ipak zahvalna što ima ćerku od 13 godina.

Inače, veruje se da svaka žena, u proseku, ima oko pet odsto prirodnih ćelija ubica, ali Lisa ima 11 odsto i doktori smatraju kako je to verovatno uzrok njenih loših ishoda trudnoća.  Međutim, lekovi za njihovo smanjivanje prvo nisu delovali, a zatim se koncentracija ovih ćelija smanjila na dva odsto, pa ipak su se pobačaji nastavili.

Doktori su 2019. Lisi rekli da jedini način da dobije biološko dete jeste da nađe surogat majku. "Nisam čak morala ni da pitam sestru Džoanu (31), jer se ponudila mnogo puta", rekla je Lisa, ali prva vantelesna oplodnja nije uspela. Bila je sigurna da će uspeti jer su embrioni bili zdravi, a Džoana je mama dvoje dece.

- Taj gubitak me je zaboleo više od ostalih jer sam mislila da će surogat majčinstvo biti odgovor. Srećom, moja je sestra spremna da pokuša ponovno. Rekla je da će učiniti sve što je potrebno da mi pomogne - dodaje Lisa.

Izvor: Kurir