Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PILULE ZA KONTRACEPCIJU: 7 razloga zbog kojih ne smete uzimati antibebi pilulu

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kontraceptivna pilula koja ove godine slavi 60. rođendan, bila je za seksualnu revoluciju isto što i parna mašina za industrijsku.

Dr Ana Mitrović Jovanović iz "Narodnog fronta" ističe da ona ne služi samo da se spreči neželjena trudnoća, već i da se reguliše ciklus, spreči anemija, pripremi za vantelesnu oplodnju.

Ko sme da koristi antibebi pilule

Načelnica Odeljenja dnevne bolnice GAK "Narodni front" ginekolog dr Ana Mitrović Jovanović ističe da se u tom porodilištu, koje je najveće na Balkanu, godišnje rodi 7.000 beba.

Povezane vesti

"Uvek smo za to da se rađa, a ne da se prekine trudnoća, ali ona treba da bude planirana i željena i tu nam pomaže pilula. Cilj nam je da se deca rađaju željena, ali i da sačuvano reproduktivno zdravlje", kaže dr Mitrović Jovanović.

Zabluda je, kaže, da kontraceptivna pilula negativno utiče na rađanje.

"Vreme je pokazalo da savremena kontracepcija, pilula i spirala, ginekolozima omogućava širinu rada, a mnoge žene je spasila komplikacija nastalih abortusom zbog neplanirane i neželjene trudnoće", rekla je doktorka.

U Srbiji prekid neželjene trudnoće može da se obavi do 10. nedelje. I dok se nekada u "Narodnom frontu" obavljalo i do 50 abortusa dnevno, danas trudnoću prekine tri, do pet žena.

Poslednje dve godine, u usluge "Fronta" uvršten je medikamentozni abortus, kojim se omogućuje pacijentkinjama da izbegnu hirurški abortus koji može da ima posledice na reproduktivni potencijal žene.

"Time omogućavamo da, ako već nismo uspeli da ubedimo ženu da rodi, ona može makar da prekine trudnoću sa što manjim posledicama po zdravlje. Uvek smo za to da neželjena trudnoća, uz podršku porodice postane željena", ističe doktorka Mitrović Jovanović. 

Nema idealne pilule

Doktorka Mitrović Jovanović poručuje da ne postoji idealna pilula, koja bi odgovarala svakoj pacijentkinji, što znači da pilula ne sme da se uzima "na svoju ruku", već isključivo uz konsultaciju sa ginekologom.

Da bi pacijentkinja uzimala pilulu, mora da bude zdrava, da nije trudna, da nema rak dojke, oboljenje jetre, trombofiliju, vaskularni problem, poput sistemskog lupusa, ističe doktorka.

Ginekolog treba i da proceni da li je veća korist ili šteta od uzimanja pilule, i da li je možda bolje da se odluči za neki drugi kontraceptivni metod, kao što je u slučaju gojaznih pacijentikinja, ili onih koji puše.

Kontraceptivna pilula se preporučuje i za lečenje pojedinih ginekoloških problema, navodi dr Mitrović Jovanović: da se smanji krvarenje, spreči anemija, reguliše ciklus, pripremi za vantelesnu oplodnju, reguliše hormonski status.

Povezane vesti

Ovu pilulu lekari prepisuju i u slučajevima lečenja policističnih jajnika, regulisanja PMS-a zbog kojeg neke žene ne mogu da idu u školu, na fakultet ili na posao, ali i za lečenje dermatoloških problema.

Ovakvu, hormonsku pilulu, koriste i profesionalne sportistkinje, kako u periodima takmičenja ne bi imale ciklus koji bi mogao da im smanji uspeh.

Izvor: RTS

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije