Partner i vi ste napokon doneli odluku da proširite svoju porodicu i u nju uključite još jednog malenog člana. Već sada počinjete da mislite o svemu, a najpre o samom početku. Verovatno niste sigurni kako bi trebalo da krenete i šta je najbolje da uradite kako biste što pre zatrudneli i dobili bebu, piše Yumama.

Pitate se kada prekinuti sa kontracepcijom, koje su najbolje poze, kada su plodni dani... Upravo zato, kako biste se pripremili i brže došli do začeća, izdvojili smo plan od 7 jednostavnih koraka. 

1. Prekinite sa kontraceptivnim pilulama 

Nekoliko meseci pre nego što počnete da radite na bebi, prestanite sa terapijom. Nakon što prestanete, potrebno je nekoliko ciklusa da prođe da biste uspostavili regularnu ovulaciju i bili spremni za trudnoću.

Pored toga, to vam daje vremena da procenite kada je vreme vaše ovulacije, što je ključno za rad na bebi. Ipak, uvek imajte na umu - čim prestanete sa kontracepcijom, možete zatrudneti u bilo kom trenutku!

2. Procenite kada su vam plodni dani

Bez obzira na to koliko često radite na tome, ukoliko preskočite ključne dane u mesecu kada su jajne ćelije spremne, nećete zatrudneti. "Najčešća greška je to što ne znate kada vam je ovulacija", istakla je doktorka Kristofer Vilijams.

Danas mnogi doktori predlažu i testove koji predviđaju kada je ovulacija.

3. Seks pre ovulacije

Spermatozoidi se mogu zadržati u materici i jajovodima 2-3 dana, ali vaše jajne ćelije mogu trajati svega 12-24 sata nakon otpuštanja. Ukoliko imate seks pre ovulacije, to povećava mogućnost da spermatozoidi budu prisutni kada se otpusti jajna ćelija.

- Ubrzo po prestanku ciklusa počnite sa odnosima. Češći rad na tome osigurava da ne propustite plodne dane, naročito ukoliko dužina vašeg ciklusa varira.

- Nakon desetog dana, najbolje bi bilo imati odnose svaki drugi dan.

 4. Najbolje vreme i poza za seks

Dr Vilijam je želela da razdvoji ono što zaista funkcioniše od mitova i izmišljenih priča.

- Lezite na leđa nakon seksa - "Vagina prirodno pada na dole, pa ležanje nakon seksa omogućava spermatozoidima da se lakše spuste do jajne ćelije", istakla je. Treba li podići noge uz to? Doktorka kaže da to ne može škoditi, ali da je ležanje sasvim dovoljno samo po sebi. 

PageBreak

- Seks pre spavanja - Iako mnogi ističu kako je količina spermatozoida najveća ujutru, istina je da ne postoj optimalno vreme kada bi trebalo da imate odnose. Svakako, ukoliko ih imate pred spavanje, ležeći položaj nakon toga je sigurniji. 

- Ne postoji konkretno najefikasnija poza za trudnoću, ali bi najbolje bilo da se držite one koja će se završiti tako što ležite na leđima.

5. "Nemojte" u seksu

- Nemojte koristiti lubrikant. Mnogi veruju da lubrikanti pomažu spermi da se brže kreće, ali istina je da oni, u stvari, mogu ometati proces. Mnogi menjaju ph vrednost vaše vagine, što smanjuje pokretljivost spermatozoida.

- Nemojte se brinuti ako niste doživeli orgazam. Iako je dobro kada uživate u odnosu, nemojte misliti da je u tome ključ. Iako mnogi govore da orgazam povećava mogućnost začeća zbog veće količine spermatozoida u materici, ta teorija pada u vodu kod naučnih dokaza.

- Nemojte se brinuti o gaćicama. Kako je istina da postoje problemi koji kod muškaraca nastaju ako je temperatura u testisima previsoka, što utiče na stvaranje spermatozoida, prirodno je da mislite da će to uticati direktno na začeće. Ipak, ne postoji nijedan dokaz da je to istina, istakla je dr Vilijams. Teško da će to značajno uticati na vreme začeća.

6. Pripremite se za test

Što pre saznate da ste trudni, brže ćete posetiti doktora i početi sa odgovarajućom negom, ishranom i drugim zdravim navikama. Iako postoje testovi koji pozitivne rezultate pokazuju i nakon deset dana, najbolje bi bilo da sačekate vreme kada očekujete menstruaciju. 

Testovi na trudnoću detektuju nivo hCG hormona u vašem urinu. Ukoliko prerano uradite test, on može pokazati "lažan negativan rezulat". Iako ste trudni, vaše telo nije proizvelo dovoljnu količinu hCG hormona, da bi ga test prepoznao. Sačekajte i uradite test ponovo nakon što vam menstruacija zakasni nekoliko dana, kako biste dobili tačne rezultate.

7. Ako je test negativan...

Niste zatrudneli ovog meseca? Nemojte se uzrujavati. Većina parova ne uspe iz prvog puta.

Više od polovine uspe tek u roku od 6 meseci, a ima i onih kojima je potrebno godinu dana.

Može se desiti i da niste lepo izračunali plodne dane, tako da spermatozoidi nisu ni dobili priliku da oplode jajnu ćeliju. 

Izvor: Yumama