Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO ŠTO BRŽE I LAKŠE ZATRUDNETI: seks i pre plodnih dana, najbolje poze i saveti za začeće

  Izvor: Foto: Shutterstock

Partner i vi ste napokon doneli odluku da proširite svoju porodicu i u nju uključite još jednog malenog člana. Već sada počinjete da mislite o svemu, a najpre o samom početku. Verovatno niste sigurni kako bi trebalo da krenete i šta je najbolje da uradite kako biste što pre zatrudneli i dobili bebu, piše Yumama.

Pitate se kada prekinuti sa kontracepcijom, koje su najbolje poze, kada su plodni dani... Upravo zato, kako biste se pripremili i brže došli do začeća, izdvojili smo plan od 7 jednostavnih koraka. 

1. Prekinite sa kontraceptivnim pilulama 

Nekoliko meseci pre nego što počnete da radite na bebi, prestanite sa terapijom. Nakon što prestanete, potrebno je nekoliko ciklusa da prođe da biste uspostavili regularnu ovulaciju i bili spremni za trudnoću.

Pored toga, to vam daje vremena da procenite kada je vreme vaše ovulacije, što je ključno za rad na bebi. Ipak, uvek imajte na umu - čim prestanete sa kontracepcijom, možete zatrudneti u bilo kom trenutku!

2. Procenite kada su vam plodni dani

Bez obzira na to koliko često radite na tome, ukoliko preskočite ključne dane u mesecu kada su jajne ćelije spremne, nećete zatrudneti. "Najčešća greška je to što ne znate kada vam je ovulacija", istakla je doktorka Kristofer Vilijams.

Danas mnogi doktori predlažu i testove koji predviđaju kada je ovulacija.

3. Seks pre ovulacije

Spermatozoidi se mogu zadržati u materici i jajovodima 2-3 dana, ali vaše jajne ćelije mogu trajati svega 12-24 sata nakon otpuštanja. Ukoliko imate seks pre ovulacije, to povećava mogućnost da spermatozoidi budu prisutni kada se otpusti jajna ćelija.

- Ubrzo po prestanku ciklusa počnite sa odnosima. Češći rad na tome osigurava da ne propustite plodne dane, naročito ukoliko dužina vašeg ciklusa varira.

- Nakon desetog dana, najbolje bi bilo imati odnose svaki drugi dan.

 4. Najbolje vreme i poza za seks

Dr Vilijam je želela da razdvoji ono što zaista funkcioniše od mitova i izmišljenih priča.

- Lezite na leđa nakon seksa - "Vagina prirodno pada na dole, pa ležanje nakon seksa omogućava spermatozoidima da se lakše spuste do jajne ćelije", istakla je. Treba li podići noge uz to? Doktorka kaže da to ne može škoditi, ali da je ležanje sasvim dovoljno samo po sebi. 

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije