Iza vakcine protiv korone koju su u sardanji razvili farmaceutski giganti, kompanije Fajzer i Biontek, stoji bračni par naučnika iz Turske, Uzlem Turci i Ugur Sahin. Kako je najavljeno, baš ova vakcina bi trebalo do kraja godine da stigne u Srbiju.

Ovaj bračni par koji na računu ima milijarde, a na posao ide biciklom, osnovao je kompaniju Biontek u Nemačkoj, a glavni fokus im je donedavno bila borba protiv raka. Testirali su mogućnosti korišćenja modifikovano genetskog koda u borbi protiv raka, a onda su to primenili i na novu vakcinu. Pokazalo se da njihova vakcina koju koristi mRNA, genetski materijal za podsticanje organizma da proizvodi antitela, ima efikasnost od 90 odsto. Osim američkog giganta, partner im je i kineski proizvođač lekova Fosun. 

Biontek i Fajzer su u ponedeljak objavili da je njihova potencijalna vakcina protiv kovida-19 pokazala dobre rezultate kod 90 odsto ispitanika, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

U razgovoru za "The Guardian" Ugur kaže da je uveren da njegov proizvod može uništiti virus i okončati pandemiju.

Analiza vakcinisanih pacijenata i onih koji su dobili placebo ukazuje na stopu efikasnosti vakcine veću od 90 dosto, sedam dana nakon što su primili drugu dozu. To znači da se zaštita postiže 28 dana nakon vakcinisanja, koja se sastoji od dve doze.

Uveren je da vakcina može zaustaviti pandemiju, ali da li je efikasna i za asimptomaske slučajeve?

"Ako se postavlja pitanje da li možemo da zaustavimo ovu pandemiju vakcinom, moj odgovor je 'DA', jer verujem da će čak i zaštita samo od simptomatskih infekcija imati dramatičan efekat", rekao je izvršni direktor Bionteka u prvom intervjuu za britanske novine.

Priznaje da nije bilo siguran da li će vakcina pokrenuti dovoljno snažnu reakciju imunološkog sistema kod ljudi, a rezultati kliničkog ispitivanja otkriveni u ponedeljak su ga ohrabrili.

"Bilo je moguće da vakcina neće moći da ugrozi virus i da pronađe svoj put ka ćelijama. Sada znamo da vakcina može pobediti virus."

korona virus vakcina koliko je efikasna koliko traje imunitet nauka
Shutterstock  

Iako trenutna ispitivanja vakcine Bionteka i Fajzera formalno ne dokazuju da ona sprečava prenos virusa, u odnosu na to da može zaustaviti razvijanje bolesti kod zaraženih osoba, 55-godišnji naučnik ističe da su ga rezultati visoke efikasnosti doveli do pretpostavke da može.

Sahin i Uzelm su sa austrijskim onkologom Kristogom Huberom razvili vakcinu eksperimentalnom metodom poznatom kao mRNA. Iako konvencionalne vakcine uzimaju genetske informacije od virusa i kultivišu ih u ljudskim ćelijama, metoda mRNA samo zahteva genetski kod virusa, čime se proces proizvodnje skraćuje za tri meseca.

"Nije bilo vremena za čekanje. Zamislite da želite da stignete sa jednog kraja Londona na drugi, a svuda je gužva u saobraćaju. Trebalo bi vam pola dana. Za naš projekt ulice su bile prazne", rekao je.

"Vakcina sprečava kovid da pristupi našim ćelijama. Ali čak i ako virus uspe da pronađe put, T-ćelije ga 'udaraju po glavi' i eliminišu. Jako smo dobro istrenirali naš imunološki sistem za usavršavanje ova dva obrambena poteza. Sada znamo da virus ne može da se odbrani od tih mehanizama."

"Neka ključna pitanja u vezi sa efikasnošću vakcine dobiće odgovore tek narednih nedelja i meseci", rekao je Sahin. Proces utvrđivanja da li vakcina može i zaustaviti asimptomatske infekcije mogao da potraje i do godinu dana, što nije dobra vest.

Sahin je rekao da se nada da će oni koji su primili vakcinu, kroz dve injekcije u ruku u razmaku od tri nedelje, biti imuni na korona virus najmanje godinu dana.

"Za sada možemo doneti okvirne zaključke o trajanju imuniteta. Istraživanja pacijenata sa kovidom pokazale su da oni sa jačim imunološkim odgovorom i dalje imaju odbrambeni odgovor i nakon šest meseci."

Rekao je da se ne može isključiti opcija da će se ljudi jednom godišnje vakcinisati protiv korona virusa.

korona virus vakcina koliko je efikasna koliko traje imunitet nauka
Shutterstock  

Politika umešala prste?

Odgovorio je i na optužbe da su čekali da prođu američki izbori da objave dobre vesti o vakcini, jer navodno nisu imali hrabrosti da to učine ranije. Pojašnjava da ga je o rezultatima ispitivanja obavestio izrvšni direktor Fajzera Albert Bourla u 20 častova u nedelju, a njega su samo tri minuta ranije o tome obavesitili iz nezavisnog nadzornog odbora.

"Bio je to trenutak kada nam je veliki teret pao sa srca. Farmaceutska istaživanja nikada ne bi trebalo da budu iskorišćena u političke svrhe. Zadržavanje informacije ne bi bilo etički ispravno".

Naučnika su pitali da otkrije nešto o privatnom životu i hobijima kojima će se možda posvetiti nakon što vakcina dođe na tržište.

"Supruga i ja smo čistokrvni naučnici. Mi volimo svoj posao i volimo o njemu da razgovaramo. Nama posao nikada nije stres, nešto od čega želimo da se odmorimo."

 Izvor: Mondo