Ugur Sahin I Uzlem Tureci su bračni par koji bi mogao spasiti svet od korona virusa.Ugur je vlasnik kompanije BioNTech, koju je osnovao zajedno sa suprugom Uzlem. Kako su oboje imunolozi, svoj rad su posvetili pronalasku vakcine za Kovid -19. Na svetskom nivou, ovo je vakcina u koju se trenutno polaže najviše nade, jer nakon treće faze ispitivanja tvrde da je 90 odsto efikasna.

Ugur je rođen u Turskoj, ali je odrastao u Nemačkoj, u skromnoj porodici radničke klase. Nakon završenog fakulteta radio je u bolnicama u Kelnu I Hamburgu kao profesor i istraživač u području imunoterapije, gde je i upoznao svoju suprugu, koja je takođe radila kao imunolog. Od tada su otkrili svoju zajedničku strast i posvetili se medicinskim istraživanjima i onkologiji. Uzlem, takođe poreklom iz Turske, ćerka tamšnjeg lekara, prilikom jednog intervjua se našalila da su čak I na dan venčanja našli vremena da rade u laboratoriji.

Svoj preduzetnički poduhvat započeli su osnivanjem firme "Ganymed Pharmaceuticals" 2005. godine, kako bi radili na antitelima protiv karcinoma. Ali kako je Ugur bio posvećen svojim predavanjima, firmu su prodali za 1.4 milijarde dolara, koje su uložili u novu BioNTech kompaniju 2008. godine, s ciljem postizanja puno šireg raspona alata za imunoterapiju u borbi protiv karcinoma.

Uprskos svim uspesima, dostignućima i milijardama dolara na računu, Ugur je jako skroman čovek, o čemu svedoče i njegove kolege naučnici, ističući da se nikada nije menjao i da su mu naučni pronalasci i rad uvek bili bitniji, da veoma pristupačan, miran i odmeren čovek. Ovaj par još uvek dolazi na posao biciklama.

Izvor: Lepa&Srećna