Direktorka KBC Bežanijska kosa, kardiolog dr Marija Zdravković apeluje na sve da ako primete bilo kakav simptomkorona virusa, najbitnije je da se pre svega izoluju i prekinu svaki kontakt kako bi sprečili dalje širenje zaraze. Moguće je i 10 dana ne osećati tegobe, a da se onda 11. dana razviju simptomi. Doktorka ističe i da je mnogo mladih u teškom stanju, a upravo zato što zanemaruju simptome i kasno se javljaju lekaru.  

Velika je greška, kako kaže doktorka, čekati kod kuće da sve prođe usled straha od bolnica. Za ovim nema potrebe, jer upravo u bolnici pacijent može da dobije adekvatnu terapiju, a svako odlaganje može dovesti do većih komplikacija po zdravlje. "Postoje razne komplikacije, od toga najteže su iznenadne tromboembolije. Tako smo imali situaciju da je pacijent koji se lepo oporavio i uspeo da prebrodi problem sa plućima imao srčanu smrt, kao posledicu verovatno tromboembolije", kaže dr Zdravković.

Profesor dr Danica Grujičić, neurohirurg i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju u Kliničkog centra Srbije gostovala je u emisiji Upitnik na RTS-u 10. novembra 2020. godine i opisala kako se zarazila korona virusom premda je nosila masku. Bila je izričita u svom apelu - ona savetuje građanima da izbegavaju svaku vrstu okupljanja, bez obzira na to da li je u pitanju otvoreni ili zatvoreni prostor. "Moramo da se naviknemo da poštujemo neprekidno sve mere zaštite", rekla je dr Grujičić i založila se za strogo kažnjavanje svih koji ih ne poštuju, a naročito organizatora noćnih žurki koji su zabranjene zbog epidemije. "Moramo da se prilagodimo i da znamo da nam sutra može doći neki drugi kovid, kovid-23 ili kovid-26", rekla je dr Grujičić.

"Borba za dah je najgora borba" - kaže dr Marija Milenković. "Kad nemate daha, uvek se uplašite. Zato poručujem svima da budu odgovorniji. U ovom trenutku je maska naša jedina vakcina. Ljudi moraju da budu odgovorni ne samo prema sebi nego i prema svojoj porodici, a onda i prema društvu u celini. Jedino tom odgovornošću mogu da spasu sebe, svoje najmilije, a i da pomognu nama koji smo na izmaku snage", rekla je doktorka.

srpske doktorke korona virus upozorenje maske
Youtube Printscreen / Beogradska hronika 

Izvor: Lepa&Srećna