Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

REUMA JE NAJSKUPLJA BOLEST NA SVETU: zašto i kada se javlja, kako prepoznati simptome i koje sve vrste postoje

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Svaka druga žena oboli od nekog oblika reume zato je važno na vreme prepoznati simptome i ublažiti tegobe...

Izvor: Foto: Profimedia

Stručnjaci su izračunali da je reuma najskuplja bolest na svetu.

Svaka druga žena i svaki šesti muškarac obolevaju od nekog oblika reume. Zbog reumatskih bolesti gubi se godišnje 14-16 miliona dana bolovanja, a polovina reumatičara mora prevremeno u penziju.

Povezane vesti

O tome šta je reuma i zašto je važno na vreme prepoznati simptome ovog oboljenja razgovarali smo sa pukovnikom prof. dr Milanom Petronijevićem, načelnikom I odelenja Klinike za reumatologiju VMA.

Povezane vesti

Šta je reuma i koje su najčešće reumatske bolesti? 

Reumatske bolesti obuhvataju oko 200 oboljenja koja se međusobno veoma razlikuju po uzrocima i načinu nastanka, kliničkoj slici, dijagnostičkim i terapijskim procedurama koje se koriste, ali im je zajednički glavni simptom: bol u zglobovima, kostima, mišićima ili kičmenom stubu koji može biti praćen otokom, deformacijom i poremećajem funkcije zahvaćenog dela tela.

Grubo se mogu podeliti u zapaljenske, metaboličke, vanzglobne i degenerativne reumatske bolesti, mada se one često preklapaju, tako da pacijent može istovremeno da ima dva ili više oboljenja. 

Zapaljenske reumatske bolesti su najozbiljnija oboljenja, karakterišu se upalom zglobova izazvanom autoimunskim procesom gde imuni sistem napada sopstvena tkiva, uključujući i zglobove. Ispoljavaju se kod ljudi srednjeg i mlađeg životnog doba, pa i kod dece.

Nije još uvek sasvim poznato zašto i kako nastaju, ali se zna da razni unutrašnji i spoljni faktori (stres, infekcije, hormonske promene) dovode do bolesti kod osoba kod kojih postoji genetska predispozicija. Za njih je karakteristično da su bolovi i osećaj ukočenosti u zglobovima i kičmenom stubu najizraženiji pri mirovanju (na primer noću i ujutru) i da se tegobe smanjuju tokom dana i posle kretanja. U zapaljenske reumatske bolesti spada i giht kod kojeg je  zapaljenje u zglobovima posledica taloženja kristala soli mokraćne kiseline zbog poremećenog metabolizma (pojačano stvaranje ili smanjena eliminacija) ili prekomernog unošenja njenih prekursora (neuravnotežena ishrana i unos alkohola).

Metaboličke reumatske bolesti posledica su promenjenog metabolizma koštanog tkiva usled različitih uzroka, i tu se ubrajaju osteoporoza, osteomalacija, Pagetova bolest. Posledica je najčešće sklonost prelomima kostiju, čak i posle najmanje traume.

Vanzglobne reumatske bolesti su upalni procesi struktura pored zglobova – tetiva i njihovih omotača, zatim burzi, fasicija i obično su posledica nedovoljnog ili preteranog korišćenja pojedinih zglobova i mišića, na primer do upale tetiva dovode nedovoljni ili ponavljani pokreti jedne ruke. 

Degenerativne reumatske bolesti (osteoartroza, spondiloza, diskartroza) su daleko najčešće i posledica su degenerativnih promena – oštećenja hrskavica u zglobovima i diskusima između pršljenova.

Zašto se i kada javljaju?

Zapaljenske reumatske bolesti su autoimunskog porekla i nedovoljno jasnog mehanizma nastanka. Kod genetski predodređenih osoba (što ne znači da roditelji imaju isto oboljenje) zbog dejstva nepoznatog faktora (često stres ili infekcija) imuni sistem počinje da napada sopstvena tkiva, uključujući i zglobove. Ove bolesti su češće kod žena i javljaju se obično između 20. i 60. godine, ali i kod dece. 

Važnu ulogu imaju i nedostatak vitamina D i kalcijuma, rana menopauza, starenje kao i druga oboljenja i lekovi koju menjaju metabolizam koštanog tkiva. 

Degenerativne reumatske bolesti su oboljenja starijeg životnog doba u čijem nastanku učestvuje i gojaznost, kao i preterano, nedovoljno ili neadekvatno opterećenje zglobova i kičmenog stuba tokom života i rada.

Na sledećoj strani pročitajte kako da prepoznate prve simptome i kako možete sebi pomoći.

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...