Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO VAS BOLE NOGE: kojim jednostavnim vežbama možete da otklonite te tegobe

Bol u nogama nije rezervisan samo za stariju populaciju. Svojim navikama i odgovarajućim vežbama možemo da utičemo na svoje telo i uklonimo celulit, lošu cirkulaciju i probleme koje ona donosi.

  Izvor: Foto: Profimedia

U svakom dobu se podjednako pojavljuje bol u nogama, a nije specifičnost ni jedne starosne grupe, naglasio je stručni tim privatne prakse Jadranke Brozd.

Objasnili su kako kod male dece često mogu da se primete disfunkcionalno spuštena stopala, dete tada hoda celim stopalom, odnosno ne izvodi pravi pokret sa pete preko prstiju. U kasnijem dobu, devojke se izlažu previsokim potpeticama, između 6 i 12 santimetara, a u tim trenutcima celu težinu zapravo prebacuju na prednji deo stopala.

Povezane vesti

Vreme trudnoće takođe je novi izvor problema sa stopalima za žene, jer blokirana cirkulacija karličnog područja onemogućuje dobar limfotok i eliminaciju edema, pa noge otiču bez obzira na to da li sedi ili stoji. Muškarci se pak zbog intenzivnog treninga, bez adekvatnog istezanja muskulature, dovode do problema bolnih nogu. U kasnijem životnom dobu pojavljuje se nedostatak periferne cirkulacije, a uz ponavljane pokrete i manjak adekvatnog kretanja smanjuje se funkcija nogu pa se javljaju manifestacije oštećenja kičmenih diskova i iradijacijski bol niz nogu kao „išijas".

Od dugotrajnog sedenja dolazi do blokade u ingvinalnom području (području prepona) pa stoga, niti krv adekvatno ishranjuje noge, niti adekvatno čisti otpadne produkte metabolizma i noge postaju teške, otečene, celulitne ili se jave krvni zastoji - proširene vene. Ako su noge prekrštene, trpi cirkulacija zbog dodatnog pritiska, a ako se dugo vremena sedi u identičnom isprepletenom položaju celo telo se pomiče u rotaciju i skraćuje pojedine grupe mišića - objasnio je stručni tim privatne prakse Jadranke Brozd.

Najčešći uzroci pojave bola u nogama:

  • kada telo ne može da popraviti istegnuće ili blokadu koja je nastala nakon povrede ili nepravilne funkcije
  • ako je loša baza oslonca (stopala i kolena)
  • ako su skraćeni mišići karličnog obruča( kolena gledaju u susret - jedno prema drugom)
  • ako je velik mišićni disbalans (prejak prednji natkoleni mišić od puno sedenja i vožnje bicikla)

Istezanje pre jačanja nogu:

Bol šapuće kada ste umorni, a kad progovori bolom ili smanjenim pokretom vreme je za fizioterapijsku procenu koja će vam objasniti zbog čega je nastao bol i kako se uspešno može eliminisati ili preduhitriti nastanak novog bolnog simptoma - napominju stručnjaci.

Istakli su kako je važno dobro istegnuti noge, kako bi se oslobodili skraćeni mišići, a zatim može da se krene s jačanjem slabih mišića.

Ojačajte gluteuse stojeći tako da stopala postavite pravo napred, zategnete kolena ka spolja i stisnete zadnjicu a telo podignite ka gore i zategnite trbušne mišiće. Zadržite bar 30 sekundi i ponovite 10-ak puta.

Povezane vesti

Istegnite prednji natkoleni mišić stojeći na jednoj nozi, drugu savijenu u kolenu povucite nazad iza suprotnog kolena pa savijajte koleno što više povlačeći stopalo ka telu i gore, Ako ne ide, kleknite na pod iskoračite levom nogom napred da imate stabilnost, a desno stopalo podižite prema leđima prenoseći težinu na levu nogu. Zadržite poziciju bar minut da se karlični i prednji natkoleni mišići prilagode istezanju i poprime lep istegnuti oblik. Ponovite nekoliko puta.

Ako vas koči zadnja strana nogu potkolenice istežete sa bazom stopala tako da prste i prednji deo stopala oslonite na zid ili knjigu, petu gurnete čvrsto na podlogu, koleno potpuno ispružite i gurnete karlicu koliko je moguće napred. Tu poziciju morate da držite bar minut i naizmenično da istežete obe noge.

Ovo su neke osnovne vežbe, ali fizioterapeut kreira za svakog vežbe prema njegovom statusu nakon fizioterapijske procene i savetuje vas najboljem za vas - istakli su iz privatne prakse Jadranke Brozd.

  Izvor:

Autor: G. H. 

Izvor: Ordinacija

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije