Lavanda je prepoznatljiva po opojnom, umirujućem mirisu, a prema nekim istraživanjima može da vam obezbedi kvalitetniji i lepši san. Pokušajte da je uvrstite u svakodnevicu ako želite da se lakše uspavate i umirite uveče.

Kako lavanda pomaže?

"Lavanda je dugo je proučavana zbog pozitivnih efekata na san, kao i kod anksioznosti i uznemirenosti", navela je dr Jelena Deško, osnivač klinike "Timeless Health". U jednoj značajnoj studiji sa "Univerziteta Veslijan" u Konektikatu, učesnicima je naloženo da jedne večeri pomirišu eterično ulje lavande, a sledeće destilovanu vodu. Na kraju studije, istraživači su otkrili da je lavanda doprinela tome da su ispitanici spavali čvršće, a ujutru se budili energičniji nego inače. Ovu biljku zbog toga mnogi smatraju idealnom za borbu protiv prolećnog umora.

Kako da je koristite?

Lavandu možete da koristite u vidu losiona, krema, ulja ili sapuna, a ako želite da je konzumirate, možete da odaberete kapsule ili čaj od lavande. Priprema čaja je jednostavna - dodajte sušene cvetove lavande u ključalu vodu i ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što ga popijete. Miris i ukus mogu da imaju relaksirajući efekat na čula i da vam pomognu da se pripremite za san. Ako ste ljubitelj prijatne atmosfere, kupite sveće sa mirisom lavande ili u difuzer sipajte nekoliko kapi mirisnog ulja.

Pročitajte i 5 biljaka koje čiste dom i čuvaju mir u kući.

BONUS VIDEO:

Joga vežbe za bolji san TikTok/itsmegwinters

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.