Opšte je poznato da banane, kao i brojne druge namirnice, mogu da izmene ukus tokom vremena. Tako jedni radije biraju zelene banane, neutralnijeg ukusa, dok će drugi pohrliti ka kutiji u kojoj su zrele žute ili čak prezrele smeđe banane. Ipak, treba znati da zrela i zelenija banana imaju različite benefite za zdravlje.
"Nezrela banana ima više skroba", istakao je lekar i tiktoker Karan Radž, ali pored ugljenih hidrata sadrži i vlakna, koja bakterije iz vaših creva 'vole'. On dodaje da zelenija banana ima niži glikemijski indeks, što znači da je organizmu potrebno više vremena da je pretvori u glukozu, 'tako da ćete imati sporije, postepeno oslobađanje glukoze u krvi', objašnjava Karan.
Sa druge strane, veći procenat skroba kod zelene banane, može da doprinese težem varenju ove namirnice. Zreliju bananu ćete zato lakše svariti, jer se vremenom skrob pretvara u proste ugljene hidrate.
"Što je banana zrelija i ima više braonkastih delova po sebi, veći je sadržaj antioksidanasa", zaključio je lekar. Razmislite o tome koji makronutrijenti su više potrebni vašem organizmu, kao i da li imate problema sa visokim šećerom u krvi, i na osnovu toga pravite pametan izbor kada kupujete ovo voće.
BONUS VIDEO:
Tekst: Lepa&Srećna/K.L.
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka