Upotreba suplemenata danas je učestala praksa pomoću koje mnogi pokušavaju da poprave svoje zdravlje. Oni zaista mogu biti sjajni pomagači i osigurati da svakog dana unesete dovoljnu količinu esencijalnih vitamina i minerala, ali kao i sve drugo, i suplementi mogu da nose izvesni rizik.

Štaviše, neki od njih, ako se koriste na pogrešan način i u prevelikim količinama, mogu da oštete vitalne organe, među kojima je prva na udaru jetra

"Ljudska jetra prirodno detoksikuje telo, to je njena osnovna funkcija. Ipak, previše određenih supstanci može da naruši ovaj proces, a među njima su i specifični suplementi"; objašnjava dijetetičarka Alisa Smolen.

Sledeća dva suplementa spadaju među veoma često korišćene, a nemamo pojma da mogu da nam naštete.

1. Nijacin (vitamin B3)

Ovaj vitamin je izuzetno važan jer pomaže telu da pretvara hranu u energiju, pomaže snižavanju hormona stresa i poboljšava cirkulaciju i pomaže u kontroli holesterola.

"Ljudi ovaj vitamin često koriste jer se smatra odličnim za snižavanje lošeg i podizanje dobrog holesterola, ali visoke doze nijacina mogu da oštete jetru i utiču na proces koagulacije krvi, koji je ključan u prevenciji masivnh krvarenja", objašnjava dijetetičarka Sara Alsing.

boli stomak bolesna jetra 0656007362.jpg
Promo 

2. Vitamin A

Vitamin A je ključni nutrijent koji igra važnu ulogu u čuvanju vida i imuniteta, a uz to ima i moćna antioksidativna svojstva. Ipak, treba strogo voditi računa da se ne pretera sa njegovom količinom.

"Ako doza vitamina A prekoračuje preporučeni dnevni unos, koji iznos 700 mg za žene i 900 za muškarce, može doći do oštećenja jetre. Ako je uneta količina 100 puta viša od preporučene, može doći do aktunog oštećenja koje ostavlja ožiljke i povrede na jetri", objašnjava Alsing.

3. Ekstrakt zelenog čaja

Zeleni čaj je veoma popularni zdrav napitak, koji je danas dostupan i u vidu kapsule. Ipak, istraživanja su pokazala kako suplement ekstrakta zelenog čaja može da izazove oštećenje jetre kod nekih ljudi, ali ne kod svih, i ostalo je nejasno zbog čega je to tako.

"Važno je da obratite pažnju na svaki suplement koji uzimate, jer je ekstrakt zelenog čaja čest sastojak suplemenata namenjenih mršavljenju", objašnjava Sara Alsing.

Saznajte i koji suplement fizijatar preporučuje kao melem za bolesne zglobove.

BONUS VIDEO

"NEMOJTE DAVATI DECI OVAJ SUPLEMENT NA SVOJU RUKU!" Dr Milićević upozorio: Bez opravdanog razloga MOŽE BITI OPASNO Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna / B.S.