Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici ove proslavljaju Lazarevu subotu 27. aprila.

Za ovaj pokretni praznik je karakteristično da se uvek slavi u subotu, u šestoj nedelji posta, pred praznik Cveti, a slavi se kao sećanje na "četvorodnevnog" Lazara, stanovnika Vitanije kojeg je Isus Hrist vaskrsao četvrti dan nakon njegove smrti. Predanje kaže da je Lazar nakon toga živeo još 40 godina na Kipru. Tamo je preminuo u starosti, a njegove mošti prenete su u Carigrad, gde se i danas čuvaju. Interesantno je da na njegovom grobu ne piše njegovo ime, već, po želji samog Lazara, "Hristov prijatelj".

lazareva subota 0277503715.jpg
Profimedia Prikaz vaskrsnuća Lazarevog

Vaskrsenje Lazarevo bila je jedna od stvari koja je razljutila judejske crkvene zvaničnike, koji su kasnije traćžili Isusovo raspeće.

Lazareva subota smatra se dečijim praznikom jer su deca na ovaj dan pozdravljala Hrista koji je krenuo u Jerusalim. Polazeći na sudbonosni put, Isus je rekao: "Pustite decu k meni, jer takvih je Carstvo nebesko". Na odlasku deca su ga pozdravljala mašući mladim vrbovim grančicama, zbog čega se od davnina ustalio običaj osveštavanja vrbovih grana koje se posle dele deci, koja njima kite kuće. Upravo zbog toga ovaj praznik nosi i narodni naziv "Vrbica".

lazareva subota 002.jpg
Shutterstock  

Osim grančica vrbe, na ovaj dan deca oko vrata nose zvončiće, čime se objavljuje pobeda života nad smrti. Na ovaj dan deca i odrasli su se uvek oblačili najlepše što su mogli, te se u narodu ustalio izraz "Udešen kao za Vrbicu".

Na ovaj dan postoji i običaj potapanja cveća u vodu, kojom se svi ukućani sutradan, na Cveti, umivaju kako bi bili lepi i zdravi cele godine.

Lazarevu subotu mnogi u Srbiji slave kao krsnu slavu, a budući da je u toku Vaskršnji post, crkva propisuje posnu trpezu.

Pročitajte i kako da dobijete mermerne šare na jajima uz pomoć ulja.

BONUS VIDEO

Uskršnja girlanda od papira TikTok/feliciaheesen

Tekst: Lepa&srećna / B.S.