Gasovi su izuzetno neprijatna pojava (posebno ako ste u društvu) i najčešći krivci za nadimanje i osećaj kao da ćete da eksplodirate ako se ne ispraznite. Ali, šta njih uzrokuje? Većina ljudi će vam reći da je nadimanje primetila kada unosi dosta proteina, ali da li je to baš tako? Da li su testa najgori neprijatelji "ravnog" stomaka?
Ako pitate dijetetičare, gastroenterologe ili nutricioniste, reći će vam da su ugljeni hidrati, u odnosu na proteine, češći uzrok nadimanja i gasova.
Šta se zapravo dešava i kako ova hranljiva materija pravi probleme? Kada se nesvareni ugljeni hidrati fermentiraju u crevima, oni oslobađaju gas. Ista situacija se dešava i ako se koriste zaslađivači (a koji su ponekad u sastavu proteinskih suplemenata), pa tako je najbolje da pre nego što kupite namirnicu za koju verujete da je zdrava, proverite da li sadrži fruktozu, laktozu, ksilitol ili steviju. Zapravo, ovi šećeri i njihove zamene su verovatno glavni krivci za pojavu gasova.
Ako koristite proteinski prah s mlekom ili drugim mlečnim proizvodima, moguće je da imate neprepoznatu intoleranciju na laktozu, što takođe izaziva ovaj problem. Otud i teorija da proteini stvaraju nadimanje i gasove.
Koje proteinske namirnice još mogu da izazovu gasove?
Izvori ovog nutrijenta kao što su sočivo i pasulj često sadrže vlakna i vrstu šećera poznatu kao oligosaharidi. I jedno i drugo se teško vari, što dovodi do nadimanja i gasova.
Takođe, mnoge vrste mesa i mlečnih proizvoda, a koje spadaju u najpoznatije proteinske namirnice, sadrže sumpor, koji se u telu pretvara u vodonik sulfid i izaziva miris sličan trulim jajima. Da ste pojeli neku takvu namirnicu znaćete kada "pustite goluba", a on ima užasno neprijatan miris.
Ne zaboravite da su gasovi sasvim prirodna pojava, ali ako se dešavaju prečesto i čine vam život nelagodnim, probajte da ih ublažite. Najbolji načini su da povedete računa o unosu ugljenih hidrata, o izvorima proteina, ali i da žvaćete hranu temeljno i jedete polako.
Dakle, kada sledeći put osetite nelagodu zbog gasova i nadimanja, setite se da su možda veštački šećeri, kiflice i pita glavni krivci, a ne hrana bogata proteinima.
Saznajte i koje su to namirnice najgore kada je reč o pojavi gasova.
BONUS VIDEO:
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka