Svaka četvrta zdrava osoba pati od gasova, pokazuju nova istraživanja. Mnogi nisu ni svesni koliko različitih razloga može da ima ova neprijatna pojava.

Gasovi se prirodno stvaraju kao proizvod varenja, ali prevelika količina ukazuje na potencijalne probleme. Jedan od veoma čestih razloga je pijenje gaziranih pića, a evo šta još pojačava njihov efekat.

"Korišćenje slamčice je nešto o čemu ljudi inače ne razmišljaju", kaže gastroenterolog iz Londona dr Almed Abusoda. "Kada pijete piće, kroz slamčicu stiže i vazduh, pravo u vaš digestivni trakt. To pojačava i nadutost i gasove."

slamcica
Shutterstock  

Antibiotici mogu imati nepovoljan efekat, jer narušavaju prirodan balans bakterija u crevima. "Zato je važno da se uzimaju kvalitetni probiotici, kao i da se jede fermentisana hrana kao što su kiseli kupus ili kefir", kaže doktor. "Korisno je da jedete banane ili lubenicu, jer ovo voće obiluje prebioticima."

I probiotici i prebioici su važni da bi se ponovo uspostavila ravnoteža dobrih i loših bakterija u crevima, smanjila upala i količna gasova.

Namirnice kao što su brokoli, prokulice, kupus i karfiol su veoma korisne za zdravlje, jer dovode u ravnotežu hormone i obaraju holesterol u krvi. Međutim kupusnjače sadrže rafinozu, šećer koji ostaje nesvaren sve dok ga bakterije u crevima ne fermentišu. Tako nastaju gasovi od kojih vam je stomak nadut.

kiseo kupus
Shutterstock  

Kupusnjače sadrže i sumpor, koji takođe dovodi do stvaranja gasova. Neke osobe ne mogu da ga prerade kako treba, pa nastaju naslage koje uzrokuju upalu. Previše vlakana je ponekad teško za varenje, a pomaže da pijete više vode.

Ukoliko ni to ne dovodi do olakšanja, zamenite ovo povrće tikvicama, boranijom, spanaćem, šargarepom i bundevom. Oni imaju manje vlakana i biće vam lakše da ih svarite.

Tekst: Lepa&Srećna