Doručak se smatra najvažnijim obrokom u toku dana, ali neke od omiljenih namirnica mogu da izazovu nadimanje i tegobe u varenju.

Najviše problema uzrokuju jela koja sadrže dosta natrijuma (u soli), šećera ili prerađevina.

1. Kupovni musli (granola)

Granola je odlično jelo za doručak, pod uslovom da ga napravite sami. Međutim, industrijski pripremljena granola ili musli sadrže često dodati šećer i masnoće. Ukoliko imate osetljiv stomak, biće vam teško da svarite i neke od orašastih plodova koji često dolaze u sastav granole.

Spremite granolu sami i imajte u vidu da se semenke (suncokret, bundeva, susam) vare lakše i brže nego bademi i lešnici.

Jogurt, granola
Shutterstock  

2. Smuti (kašasti sok)

Blendiranje voća ne menja količinu šećera u njemu, naprotiv, daje mogućnost da mnogo više šećera unesemo u organizam zahvaljujući tečnom obliku. Takav doručak dovodi do naglog skoka, pa onda i pada šećera.

Ako pravite smuti od sirovog povrća, kao što su spanać ili celer, dobićete dosta teško svarljivih vlakana. Radije obarite malo povrća na pari.

Smuti od celera za imunitet
Shutterstock  

3. Ovsene pahuljice

Nekima prijaju, ali kod mnogih ovsene pahuljice izazivaju gasove. Opet do problema dovodi mnogo vlakana, a još veće tegobe nastaju zbog sušenog voća koje mnogi dodaju. Isto važi i za toliko popularne čija semenke.

4. Pekarski proizvodi

Lisnata testa, kiflice, pite i drugi pekarski proizvodi nisu dobar izbor za doručak, jer u njima nema nimalo vlakana. Rafinisani šećer, industrijska masnoća i aditivi mogu da izazovu nadimanje i gasove.

Hrana koja izaziva nadimanje i gasove
Shutterstock  

5. Mesne prerađevine

Slanina, šunke i salame su obilno začinjene solju koja vezuje vodu, pa stomak raste, a noge i ruke otiču. Zasićene masti izazivaju upalne procese, koji takođe napadaju crevni trakt.

Zdrav doručak treba da da energiju, a da ne izaziva nadimanje i gasove. Pripremite kajganu ili barena jaja, dodajte malo barenog spanaća, svež paradajz i papriku, a od žitarica kinou.

Pročitajte i zašto Novak Đoković voli da jede kinou.

BONUS VIDEO:

"DEDA MI KAŽE: OVIM SAM 4 DANA HRANIO KONJA PRED PARENJE" Gastroenterolog otkrio šta je ŠKOTSKI DORUČAK, zdrav obrok I AFRODIZIJAK Kurir TV

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.