Postoji nekoliko uzročnika koji, u većini slučajeva, dovode do nadimanja stomaka.

  • ukoliko brzo jedemo, jer pored hrane ujedno gutamo i veliku količinu vazduha (aerofagija)
  • ukoliko večeramo neposredno pre odlaska na spavanje
  • kada konzumiramo gazirane napitke
  • ako smo intolerantni na određene sastojke hrane, poput glutena ili laktoze
  • zbog nedovoljnog unosa hrane bogate vitaminima B grupe, ali i zbog nedovoljnog unosa vitamina D koji, prema brojnim istraživanjima, ima značajnu ulogu u lečenju gastrointestinalnih problema.
Kako sprečiti gasove i nadimanje i hrana koja ne izaziva nadimanje
Shutterstock , Youtube / Mona Vand, Pharm. D 

Pored ovoga, nadimanje može da se javi i zbog stresa, nedostatka fizičke aktivnosti, ali i upotrebe određenih lekova.

Kako biste izbegli probleme sa nadimanjem i gasovima, potrebno je da izmenite određene prehrambene navike.

  • izbalansirajte obroke tako što ćete smanjiti količinu hrane po obroku i jesti sporije
  • proverite na koje sastojke hrane ste intolerantni time što ih nećete koristiti određeno vreme
  • izbegavajte unos namirnica koje podstiču stvaranje gasova poput pasulja, kupusa, graška
  • smanjite unos masne i pržene hrane

Određene namirnice ne dovode do nadutosti stomaka i gasova, pa ih je poželjno jesti kako biste sprečili ove simptome.

To su:

  • Krompir
  • Kiselo mleko
  • Proteini - riba, piletina, teletina ili svinjski file
  • Banane, dinja
  • Avokado
nadimanje gasovi preparat
Profimedia 

Gasova se možete rešiti i nekim od prirodnih napitaka. Hidratacija je jedno od najvažnijih oružja protiv gasova, a najbolje je da pripremite osvežavajući napitak od đumbira koji ublažava upalne procese u crevima.

Nastružite komadić dužine oko dva centimetra, odmerite tri decilitra vode i stavite da prokuva, pa sipajte đumbir i pustite da vri na tihoj vatri pet minuta. Procedite, dodajte par kapi limuna i polako pijte.

Odličan efekat se postiže i vodom sa nekoliko kapi limuna, gustim sokom od miksanog kivija razređenog sa malo vode ili kašom od dinje koju treba rashladiti radi što boljeg ukusa.

Izvor: Lepa&Srećna