Na pitanje koji su uzroci nadutosti i gasova i kada bi trebalo da potražimo pomoć lekara specijaliste odgovara gastroenterolog, načelnik službe gastroenterologije KBC Zemun, mr sci med dr Miodrag Slović.

Koji su uobičajeni uzroci nadutosti i gasova?

Svaka osoba u svojim crevima ima određenu količinu gasova koji nastaju kao posledica razlaganja sastojaka iz hrane. Uzroci nadutosti i gasova su brojni, a kao najčešći uzrok navodi se konzumiranje neadekvatnih namirnica. Pojava gasova i nadutosti u velikoj meri zavisi od sastava namirnica i načina na koji ih unosimo. Namirnice koje najčešće dovode do nadimanja su pasulj, soja, bademi, pistaći, luk, pečurke, bundeva, grašak, kupus, kajsije, smokve, breskve, kruške, šljive i veštački voćni sokovi.

Takođe, prejedanje i halapljivo, odnosno brzo unošenje hrane pri kom se uz hranu proguta i vazduh, dovode do stvaranja gasova. Povremeni ili učestali zatvor i odsustvo redovnog pražnjenja, izloženost stresu, neredovan san, manjak fizičke aktivnosti, pušenje i žvakaće gume su još neki od faktora koji dovode do nadutosti.

Kada bi pacijent trebalo da potraži lekarsku pomoć zbog problema s nadutošću i gasovima? Ako se tegobe koje uključuju nadutost i gasove ne smanjuju, nego postaju učestalije ili su prisutne i nakon pridržavanja navedenih saveta, potrebno je potražiti savet lekara. Ukoliko se javi jači bol u trbuhu, neretko i noću, ako je stomak izraženo napet i tvrd, ako se primeti gubitak u težini, ako dođe do pojave krvi u stolici ili ako pacijent ima proliv koji traje duže od sedam dana, potrebno je odmah posetiti lekara.

zenu boli stomak-min.jpg
Shutterstock  

Kako se dijagnostikuju različiti uzroci nadutosti? Ukoliko se tegobe javljaju za vreme obroka, to najčešće upućuje na probleme sa želucem, a ako se nadimanje javlja posle jela na 20 do 30 minuta, moguće je da nedostaju neki enzimi za varenje. Pojava nadimanja sat, dva posle obroka više govori o problemima sa varenjem u crevima. U svakom slučaju, Vaš lekar će odrediti konačnu dijagnozu.

Da li postoje određeni faktori rizika ili medicinska stanja koja su češće povezana s nadutošću i gasovima? Svakako da postoje određena medicinska stanja ili bolesti kod kojih se češće javlja nadutost kao simptom. To može biti intolerancija na neke sastojke hrane, alergije, nedostatak vitamina B i D, sindrom nervoznog creva, kao i poremećena ravnoteža crevne flore nakon infekcije ili upotrebe pojedinih lekova.

Kako se nadutost i gasovi povezuju sa drugim gastrointestinalnim problemima, kao što su sindrom iritabilnog creva ili hronični zatvor? Sindrom nervoznog creva je najčešća funkcionalna bolest kod koje su nadutost i gasovi uvek ili često prisutni. Mehanizmi koji dovode do ovih bolesti nisu još potpuno razjašnjeni ali se smatra da crevna mikroflora ima značajnu ulogu. Kod slabo pokretnih i nepokretnih pacijenata, ali i kod onih koji su pod određenom terapijom, često dolazi do usporavanja metabolizma i rada creva, pa tako redovno pražnjenje ume da izostane duže od nekoliko dana. Tada dolazi do prekomernog nakupljanja bakterija u crevima, što ima za posledicu stvaranja veće količine gasova.

flobian final.jpg
Promo 

Kako probiotici mogu uticati na smanjenje nadutosti i gasova? Digestivni trakt svakog čoveka je naseljen sa nekoliko stotina vrsta mikrorganizama, a najviše ih ima u debelom crevu. Uvećanje broja štetnih bakterija, na račun onih korisnih, dovodi se u vezu sa brojnim tegobama i pojavom digestivnih bolesti. Stoga je jasno je da je unošenje probiotika korisno kod pacijenata sa nadutošću i gasovima, čime se uspostavlja normalan režim rada creva, dolazi do smanjenja stvaranja gasova i smanjuje rizik od pojave nekih oboljenja creva i drugih organa.

Da li možete podeliti vaše iskustvo za tretman pacijenata sa nadutošću i gasovima? Prilikom izbora probiotika treba se držati međunarodnih preporuka zasnovanih na sprovedenim kliničkim studijama. Iz iskustva se opredeljujem za probiotski preparat Lactobacilius plantarum 299v (Lp299v) uz obavezno uputstvo o higijensko-dijetetskom režimu ishrane koje podrazumeva redukovanje ili potpuno isključivanje namirnica za koje se zna da dovode do pojave tegoba.

Moja preporuka je Flobian® jer deluje na uzrok problema i na taj način smanjuje produkciju gasova i ublažava nadutost. Kliničke studije pokazuju da je kod takve primene čak 9 od 10 pacijenata zadovoljno. Ako je potrebno, Flobian® se može primenjivati i u dužem vremenskom periodu, ali ono što se savetuje za optimalni efekat je primena od najmanje 4-6 nedelja. 

Tekst: Promo

 BONUS VIDEO

Masaža protiv nadutosti stomaka Instagram/treatmentbylanshin