Nadimanje stomaka može izazvati jak osećaj nelagodnosti, što utiče na naš svakodnevni život na različite načine. Obično se javlja zbog nakupljanja gasova u gastrointestinalnom traktu, a zadržavanje tečnosti u telu takođe može dovesti do nadimanja. Srećom, postoje načini da se taj problem reši, a ovo su namirnice koje vam mogu pomoći.

Krastavac

Krastavac sadrži kvercetin, flavonoidni antioksidans koji pomaže u smanjenju nadimanja.

Namirnice protiv nadimanja
Youtube / Skinny Recipes 

Banane

Banana je jedna od namirnica koje sprečavaju zadržavanje vode, regulišući nivoe natrijuma u vašem telu, te na taj način mogu smanjiti nadimanje izazvano solju. Takođe, banane imaju rastvorljiva vlakna koja mogu ublažiti ili sprečiti zatvor.

Banana
Youtube / Printscreen / Cooking Delicious Food 

Papaja

Enzim papaje pomaže u razgradnji proteina u gastrointestinalnom sistemu, što olakšava varenje. Ovo tropsko voće ima i antiinflamatorna svojstva, kao i vlakna koja podstiču snažan probavni sistem.

Špargla

Špargla je takođe odlična protiv nadimanja. Sadrži prebiotike, koji pomažu u održavanju rasta "dobrih" bakterija. Ovo pomaže u održavanju zdrave ravnoteže u digestivnom sistemu, kako bi se sprečili i/ili smanjili gasovi. Sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja pomažu u promociji opšteg zdravlja probave.

Još jedan savet stručnjaka kojim možete izbeći nadimanje jeste da smanjite stres. Nadimanje nije uvek povezano s ishranom. Kortizol, takođe poznat kao hormon stresa, može izazvati niz simptoma u celom telu, uključujući nadimanje. Istraživanja pokazuju da stres direktno utiče na probavni sistem, što zauzvrat može izazvati nadimanje. Neki prirodni načini za koje je dokazano da snižavaju kortizol su bolji san, vežbe niskog intenziteta i meditacija, piše "Avaz.ba".

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Masaža protiv nadutosti stomaka Instagram/treatmentbylanshin