Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRANA ZA DOBAR SAN: Jedite ove 4 namirnice uveče i probudićete se puni energije

Čak i ako nemate problem sa nesanicom, nije na odmet da saznate neke od saveta za bolji san, jer je on usko povezan sa nivoima energije i produktivnošću.

 Žena sprema jaja Izvor: Shutterstock

Nova studija, izvedena od strane istraživača u Južnoj Koreji, došla je do zaključaka o važnosti konzumiranja proteina pre spavanja.

Ova studija istraživala je efekte različitih obroka pre spavanja i njihov uticaj na kvalitet sna 128 medicinskih sestara koje rade u noćnoj smeni.

Rezultati su pokazali da su obroci koji su bili konzumirani neposredno pred odlazak na spavanje zapravo povezani sa dužim ukupnim vremenom spavanja i poboljšanim kvalitetom sna. Drugi rezultati su pokazali da su visokokalorični obroci takođe povezani sa boljim kvalitetom sna i da što je obrok sadržao više proteina, to je učesnik spavao kvalitetnije.

 Trikovi za miran san Izvor: Screenshot / Youtube / YOYO TV Channel

Ovo je, međutim u suprotnosti sa onim što su nas godinama učili - da ne treba da jedemo neposredno pre spavanja. Videli smo mnoga ranija istraživanja u kojima je utvrđeno da je konzumiranje obroka kasno uveče loše za naš metabolizam i da bi trebalo da izbegavamo određenu hranu pre spavanja.

Kako sada navode stručnjaci, kasni obroci su na neki način štetni za metaboličko zdravlje, ali imaju druge koristi za spavanje. Ovo je, kako ipak upozoravaju, preliminarna studija rađena na radnicima u noćnoj smeni, tako da je moguće da se rezultati ne odnose na sve.

Drugim rečima, rezultati ove studije ne bi trebalo da nas podstaknu da počnemo da jedemo obilne obroke pre spavanja svake noći, ali, kako navode, neke od lekcija iz ove studije možemo da primenimo na naš svakodnevni život tako što ćemo uključiti puno proteina u naš poslednji obrok u danu - kad god da ga konzumiramo.

Ako ste gladni pre spavanja ili želite da uključite proteine u svoju noćnu rutinu, smuti može biti dobro rešenje. Smutiji su ukusni, a lako se vare. Dodavanjem kolagena u smuti možete dobiti oko 20 grama proteina, a da se ne osećate prejedeno i neprijatno.

 smuti Izvor: Youtube/Printscreen/Jenna Dewan

Druga opcija za večernji obrok pun proteina je riba. Porcija lososa (sa kožom) sadrži više od 60 grama proteina. Ako tražite večeru sa visokim sadržajem proteina, pokušajte da uključite ribu u svoj obrok.

 kako sniziti loš holesterol Izvor: Youtube/Printscreen/Alle Rezepte

Jaja su još jedna hranljiva opcija za večeru, puna proteina.

Namirnica koja takođe ima puno proteina, a malo ugljenih hidrata i šećera, jesu edamame. Edamame imaju 18,4 grama proteina po šoljici i bogat su izvor magnezijuma, minerala koji je poznat po svojim dobrobitima za spavanje.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije