Redovno konzumiranje voćnih sokova ima direktan uticaj na nivo šećera u krvi. Nutricionisti navode da kada pijete sok kao zamenu za obrok "dolazi do skoka nivoa šećera u krvi". Pored toga, nivoi energije takođe se brže urušavaju, zbog čega ćete se ubrzo osećati gladnim. Oni dodaju i da sok sam po sebi nije nutritivno izbalansiran, jer ne sadrži dovoljne količine proteina ili masti.

Nutricionisti takođe upozoravaju i da je redovno konzumiranje voćnih sokova povezano "sa povećanim rizikom od metaboličkog sindroma i gojaznosti".

sok od pomorandze 3.jpg
Shutterstock  

Kada je reč o dijeti koja podrazumeva konzumiranje sokova od voća, morate biti oprezni u pogledu unosa esencijalnih vitamina, minerala i hranljivih materija. Naše telo najbolje napreduje na izbalansiranoj ishrani, stoga kada se dijeta sa sokovima završi, to može dovesti do neželjenog gubitka mišića, smanjenog metabolizma i nezdravog ponovnog sticanja masti.

Što se tiče gubitka težine, sokovi su odličan način za pokretanje ovog režima, ali ih treba pratiti zdravom ishranom i vežbanjem.

Preporuka je da izaberete različite boje voća i povrća, da biste dobili dobru mešavinu vitamina i minerala.

sok-od-kupusa (1).png
Youtube/Printscreen/Brandy Crawford 

Pulpa koja se dobija ceđenjem voća ima maksimum vlakana, pa je nemojte odmah bacati. Vlakna vas drže sitima duže vreme.

Treća preporuka nutricionista je da u sokove dodajete proteine u obliku bademovog mleka, jogurta i lanenog semena.

Ne zaboravite na zdravu i uravnoteženu ishranu, puno vežbanja i odmora. Izbegavajte pribegavanje ekstremnim dijetama.

Tekst: Lepa&Srećna