Proteini su jedan od najvažnijih elemenata ishrane bogate hranljivim materijama, a preporučeni predlog za unos proteina je 0,8 grama proteina po kilogramu vaše telesne težine svakog dana, kaže osteopata Gabrijela Lion.

"Proteini u ishrani imaju dvostruku ulogu. To je kombinacija 20 različitih aminokiselina, a tih 20 različitih aminokiselina imaju različite uloge u telu i potrebne su u različitim količinama. Visokokvalitetni protein bi imao svih devet esencijalnih aminokiselina, koje se ne mogu napraviti i mogu se dobiti samo ishranom. Esencijalne aminokiseline u proteinima odgovorne su za zdravlje mišića, jetre i regeneraciju proteina u telu", navodi ona. 

Koliko nam je tačno potrebno proteina tokom dana
Shutterstock  

Pet visokokvalitetnih proteinskih namirnica koje možete dodati u ishranu kako biste zadovoljili svoje potrebe za proteinima su:

1. Nemasno meso, uključujući ćuretinu
2. Jogurt
3. Riba poput ribe list
4. Sitan sir
5. Protein iz surutke

jaja sardine riba sir pecurke vitamin d.jpg
Shutterstock  

"Kada govorite o visokokvalitetnim proteinima, to su, i uvek su bili, proteini životinjskog porekla u prirodi uključujući mlečne proizvode, jaja, ribu i živinu. To ne znači da su biljni proteini loši. Jednostavno govorimo o profilu aminokiselina. Proteini životinjskog porekla obično imaju velike doze esencijalnih aminokiselina poput luteina, koji stimuliše mišiće. Mišići su organ dugovečnosti, a kako starimo, prolazimo kroz život i bolest, mišići su zaista jedna od naših primarnih odrednica za opstanak", objašnjava Lion. 

Tri jednostavna obroka sa visokim sadržajem proteina:

1. Omlet sa pšeničnim tostom ili prilogom od krompira
2. Odrezak i povrće poput zelenog graška i kukuruza, koji su bogati proteinima
3. Posna riba po vašem izboru sa pirinčem i pasuljem

"Kada date prioritet proteinima, bićete manje gladni u sledećem obroku", zaključuje Gabrijela Lion.

Tekst: Lepa&Srećna