Suplementi i začini sa lekovitim svojstvima postali su deo svakodnevice, ali neophodno je pratiti i upustva o pravilnom doziranju kao i negativnom dejstvu na pojedina oboljenja.

Jedan od najpopularnijih na listi "čarobnih prahova" je i kurkuma. Vest o čoveku kojem je pukla žučna kesa što se dovodi u vezu baš sa kurkumom upozorava upravo na važna pravila pri korišćenju.

Reč je o bolesniku starom 69 godina koji je već ranije patio od problema sa žučnom kesom. Međutim, kad je stigao u hitnu pomoć zbog jakog bola u predelu grudi, prvo su mu pregledali srce i pluća. Pacijent se jako znojio i imao visoku temperaturu, a lekari nisu mogli da otkriju uzrok njegovih tegoba.

Tek kad je urađen skener celog grudnog koša, otkriveno je da je pukla žučna kesa i da ima kamen veličine jednog centimetra.

kurkuma
Shutterstock  

Obično su uzrok rupture baš upala žučne kese ili kamen, ali istraživači smatraju da je ovom događaju doprinelo korišćenje kurkume. Pacijent je već četiri meseca uzimao dnevnu dozu između 1.500 i 2.000 mg kurkumina. 

Kurkuma ima svojstvo da pojača aktivnost žučne kese tako da ona izbacuje kamenove u žučne kanale, što može biti opasno. Ona se preporučuje samo onima koji nemaju kamen u žuči, jer tada može da spreči njihovo nastajanje. Ako ih ima, kurkumu ne sme da uzima.

Pomenuti pacijent je otpušten kući u dobrom stanju, nakon što je nedelju dana primao antibiotsku terapiju. Istraživači kažu da je važno izveštavati o nuspojavama pri uzimanju prirodnih preparata, kao što je ovaj opisan u Američkom časopisu za izveštaje o medicinskim slučajevima.

Što se tiče doziranja kurkume kao suplementa, nema potpune saglasnosti među lekarima. Najčešće se za osteoartritis savetuje između 500 i 1.500 mg dnevno tokom tri meseca a, recimo, za suvu kožu sklonu svrabu 500 mg tri puta dnevno tokom dva meseca. U svakom konkretnom slučaju, neophodna je konsultacija sa lekarom.

Tekst: Lepa&Srećna