Kvalitet i količina sna koje dobijamo utiču na sve aspekte života. Od svakodnevnog funkcionisanja do raspoloženja, zdravlja našeg srca, san igra ključnu ulogu za benefit našeg celokupnog organizma.

Jedan od manje poznatih uticaja sna je kako on utiče na naš imuni sistem, koji je odgovoran za borbu protiv infekcija i bolesti.

Dobar imunološki sistem u direktnoj je vezi sa kvalitetnim snom. Samo osobe koje spavaju oko sedam sati imaju odličnu predispoziciju za dobar imunitet. Dok spavamo, naša tela proizvode više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti.

Razna istraživanja pokušavaju da otkriju kako da zaspimo baš onda kada to želimo kako bismo stigli do magične cifre od 7 sati sna. Generalno većina stručnjaka se slaže da nekoliko sati pre počinka ne treba jesti tešku hranu, da soba u kojoj se spava treba da bude par stepeni hladnija, i obavezno bez tehničkih uređaja. Posebno se naglašava da mobilni telefon treba da bude što dalje od kreveta. Uspavajte se uz dobru knjigu.

Izvor: Lepa&Srećna