Za pravilan rad organizma neophodni su vitamini i minerali, a tokom hladnih zimskih dana kada nam najviše nedostaje vitamin D neophodno je uhvatiti svaki zrak sunca. On može da spreči osteoporozu, depresiju, rak prostate, rak dojke, blagotvorno utiče na dijabetes i gojaznost.

Vitamini imaju na stotine uloga u ljudskom telu. Pomažu u jačanju kostiju, lečenju rana i osnaživanju imunološkog sistema. Oni takođe pretvaraju hranu u energiju i popravljaju oštećene ćelije.

Vitamin C doprinosi normalnom formiranju kolagena za pravilnu funkciju kože. Biotin, vitamin A i cink doprinose održavanju lepog izgleda i zdravlja kože, ali u velikoj meri utiču na izgled i stanje kose. Cink nam obezbeđuje lepe i jake nokte. 

Glavni neprijatelj imuniteta svakako je stres, a kako bismo se sa njim izborili neophodno je da unosimo dovoljne količine vitamina C, E, B, magnezijuma i folne kiseline. Kompleks vitamina B sa vitaminom C može da predupredi brojne neželjene efekte stresa kao što su umor, nervoza pa čak i ozbiljnija oboljenja.

Ne zaboravite na šetnju i laganu ishranu kao što su ovsene pahuljice, losos, voće i povrće da biste prebrodili stresni period. Ako su vam u ishranu svakodnevno uključene raznovrsne namirnice, uključujući i žitarice celog zrna, sveže voće i povrće, mlečni proizvodi, koštunjavo voće, žitarice, jaja i meso, onda verovatno zadovoljavate sve potrebe svog organizma u vitaminima i mineralima.

Izvor: Lepa&Srećna