"Da biste održali zdravo srce, važno je da vam jelovnik bude prilagođen mediteranskoj ishrani. Odgovarajuća dijeta uključuje ograničavanje jednostavnih ugljenih hidrata i nezdravih masti, unos dovoljne količine povrća i voća, raznovrsnu i hranljivu ishranu", rekla je nutricionistkinja sa Univerziteta Džon Hopkins Кristi Vilijams.

Zdrave masti

Nezasićene masti treba da čine najveći deo masti u ishrani (masna riba, maslinovo ulje i orašasti plodovi, kao što su orasi). Zdrava ishrana za srce takođe uključuje izbegavanje trans masti i ograničavanje zasićenih masti, koje obično potiču iz namirnica  životinjskog porekla (puter, crveno meso).

Proteinska hrana sa manje masti

Nutricioniskinja je preporučuje redovnu konzumaciju pasulja i druge izvore biljnih proteina. "Jedite nemasnu proteinsku hranu poput piletine bez kože, mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti. Birajte nemasno crveno meso,  ali ga jedite u malim količinama “, tvrdi doktorka Vilijams.

Raznovrsna hrana

Ishrana za zdravlje srca uključuje prirodne izvore vlakana i antioksidanata (spanać, kelj, zelena salata, blitva, rukola ili brokoli). Ove namirnice pomažu telu da razgradi homocistein, aminokiselinu koja je povezana sa povećanim rizikom od srčanih i vaskularnih bolesti. Кonzumiranje orašastih plodova takođe smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema. Vilijams savetuje smanjen unos soli. "Izbegavajte konzervisanu ili prerađenu hranu", naglašava doktorka i savetuje da se posebna pažnja obrati na konzumaciju sokova jer su puni kalorija.

Izvor: Lepa&Srećna