Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, čak 80 odsto ljudi u svetu ima problem s nedostatkom gvožđa u organizmu. Nedostatak gvožđa može učiniti da se osećate letargično i iscrpljeno. Telu je potrebno gvožđe da proizvodi hemoglobin, supstancu koja se nalazi u crvenim krvnim zrncima, koja im pomaže da efikasno transportuju kiseonik do tkiva i mišića.

Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka gvožđa su: umor i nedostatak energije, glavobolja i bleda koža, a oni manje uobičajeni su: promenjen ukus hrane, svrab kože, sindrom nemirnih nogu, opadanje kose i otežano gutanje.

Ako ste prepoznali neki od ovih simptoma posetite lekara i uradite analize krvi jer anemiju može da potvrdi isključivo krvna slika. Najbolji način da pobedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem

Cvekla

Ima visok sadržaj gvožđa, kao i vlakana, kalcijuma, kalijuma, sumpora i vitamina. Cvekla će vam pomoći da očistite telo i da unesete više kiseonika u vaš organizam. To zauzvrat pomaže u povećanju broja crvenih krvnih zrnaca u telu.

Spanać

Povrće bogato gvožđem, kao i vitaminom B12 i folnom kiselinom, hranljivim sastojcima koje vaše telo treba za oporavak od anemije.

Nar

Voće bogato gvožđem, kalcijumom i magnezijumom. Sadrži i vitamin C, koji pomaže boljoj apsorpciji gvožđa. To rezultuje povećanjem crvenih krvnih zrnaca i nivoa hemoglobina.

Peršun

Samo pola šolje svežeg peršuna može zadovoljiti 10% vašeg tela sa dnevnim potrebama gvožđa. On sadrži i vitamin C koji pomaže telu da apsorbuje gvožđe.

Kopriva

Samonikla biljka koja obiluje gvožđem, kao i znatnim količinama vitamina C, najpoznatiji je narodni lek protiv anemije. Zeleni listovi sadrže i magnezijum, kalcijum, silicijum, vitamine A i K, brojne aminokiseline i šećer. Važno je da znate i kako se kopriva pravilno koristi. Naime, ne smete je koristiti neprokuvanu, budući da može da ošteti bubrege. 

Izvor: Lepa&Srećna