Konzumiranje prevelikih količina gaziranih pića i alkohola može naneti pravu štetu, dok jedenje hrane bogate kalijumom i proteinima može pomoći u zaštiti bubrega.

Sada, novi dokazi sugerišu da bi praćenje mediteranske dijete – one sa puno ekstra devičanskog maslinovog ulja – moglo pomoći u očuvanju funkcije bubrega, posebno za one koji su se u prošlosti suočavali sa srčanim problemima.

Studija, objavljena u zvaničnom časopisu Evropskog društva za kliničku ishranu i metabolizam, ispitala je grupu od više od 1.000 pacijenata sa koronarnom bolešću srca (posebno onih koji su pretrpeli koronarni događaj pre šest meseci ili više). Istraživači su dodelili polovini ovih učesnika da se pridržavaju mediteranske dijete bogate ekstra devičanskim maslinovim uljem, a polovinu da se pridržava dijete sa niskim sadržajem masti bogate složenim ugljenim hidratima.

„Naši glavni nalazi su da dugotrajna konzumacija mediteranske dijete – one bogate mononezasićenim mastima iz maslinovog ulja – u poređenju sa ishranom sa niskim sadržajem masti, usporava i čuva funkciju bubrega kod osoba sa koronarnom bolešću “, kaže koautorka studije Elena Serano.

U stvari, studija je otkrila da su obe dijete povezane sa poboljšanom funkcijom bubrega, iako je pozitivan efekat bio znatno izraženiji kod mediteranske dijete.

Održavanje zdravlja bubrega je ključno za ljude sa koronarnom bolešću jer vaši bubrezi ne uklanjaju samo otpad i višak tečnosti. Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti probave i bubrega, koji je deo Nacionalnog instituta za zdravlje američkog Ministarstva zdravlja, oni takođe igraju ključnu ulogu u zdravlju srca - oštećenje bubrega može doprineti visokom krvnom pritisku.

Izvor: Lepa&Srećna