Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD BUBREZI OBOLE OVO SU SIMPTOMI: ko rizikuje propadanje i otkazivanje bubrega

Zašto su bubrezi važni i šta se dešava kada počnu da obolevaju, objašnjava nefrolog profesor dr Nada Dimković, načelnik Odeljenja za nefrologiju i metaboličke poremećaje sa dijalizom u KBC "Zvezdara".

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bubrežna oboljenja sve učestalija. Bubrežni bolesnici i do 30 puta češće umiru od kardiovaskularnih bolesti, a skloniji su infarktu srca i mozga. Na meti su dijabetičari, hipertoničari, gojazni, stariji od 65 godina.

Povezane vesti

Očuvati zdravlje bubrega od izuzetne je važnosti zbog funkcija koje obavljaju u organizmu. Izgleda, međutim, da je to mnogo lakše reći nego učiniti, jer se bubrežne bolesti javljaju tiho i neprimetno, bez karakterističnih simptoma. A kada se bolest ispolji često je prilično kasno, što usložnjava proces lečenja i njihovog spasavanja. Upravo podizanje svesti javnosti o prevenciji bubrežnih bolesti i komplikacijama koje mogu da nastanu, bila je glavna tema nedavno obeleženog Svetskog dana bubrega.

Zašto su bubrezi važni i šta se dešava kada počnu da obolevaju, objašnjava nefrolog profesor dr Nada Dimković, načelnik Odeljenja za nefrologiju i metaboličke poremećaje sa dijalizom u KBC "Zvezdara":

- Kao parni organi bubrezi se uključuju u mnoge procese u organizmu. Primarna uloga im je da izlučuju sve nepotrebne, raspadne produkte metabolizma, lekove i sve drugo što dospe u krv, a može da prođe njihov filter. Regulišu količinu vode u organizmu, sastav elektrolita, a produkuju i nekoliko hormona od kojih je najznačajniji eritropoetin. Ovaj hormon omogućava stvaranje krvnih ćelija, ali i vitamina D, važnog za funkcionisanje kostiju.

Šta se dešava kada dođe do popuštanja rada bubrega?

- Postupno slabe sve funkcije, a na kraju i endokrina, odnosno stvaranje hormona. S obzirom na to da su bubrezi povezani sa ostalim organima, njihovo slabljenje se nepovoljno odražava na funkcije svih organa, a naročito na kardiovaskularni sistem. To su i ključne komplikacije koje dovode do problema u radu srca i krvnih sudova. Drastično se ispoljava sklonost ka infarktu srca i mozga, kao i oboljenjima perifernih krvnih sudova. Bubrežni bolesnici i do 30 puta češće umiru od kardiovaskularnih bolesti, u poređenju sa obolelima od srca i krvnih sudova koji nemaju obolele bubrege.

Povezane vesti

Koje još komplikacije daju bubrežne bolesti?

- Ozbiljne komplikacije su anemija, osteoporoza, polineuropatija, koja predstavlja oštećenje perifernih nerava ruku i nogu. Javlja se i poremećaj seksualnih hormona koji vodi u impotenciju i sterilitet, kao i brojni psihički problemi. Na socijalne probleme takođe nikako ne treba zaboraviti, jer se često radi o osobama izopštenim iz društvenog života i sa radnog mesta, koji gube svaku vrstu pozicije i autoriteta, čak i u porodičnom okruženju. Otežavajuća okolnost je i to što ne smeju da uzimaju bilo kakve lekove bez konsultacije sa nefrologom. Bez saveta nefrologa ne mogu da obave ni snimanja, niti hirurške i stomatološke intervencije.

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije