Kada se koža osuši većina ljudi to pripisuje vremenskim prilikama ili tome što ne pije dovoljno vode.

Hidratantni losioni i kreme kratkotrajno pomažu tokom zime, ali konzumiranje vode je uvek važnije. U većini slučajeva, dehidracija i suv vazduh su krivci za isušenu kožu, ali ponekad suva i svrbežna koža je znak nečeg ozbiljnijeg: bolesti bubrega.

Bubrezi igraju nekoliko ključnih uloga u funkcionisanju vašeg tela, uključujući filtriranje krvi i regulisanje ravnoteže hranljivih materija kao što su kalcijum i kalijum. Stabilan nivo hranljivih materija u telu pomaže da vaša koža bude prirodno hidrirana i zdrava. Međutim, kada bubrezi ne rade kako treba, počinje da se javlja neravnoteža u količini minerala i hranljivih materija u krvi - što na kraju može dovesti do bolesti bubrega.

Jedan od veoma uočljivih simptoma loše funkcije bubrega je da koža gubi vlažnost i postaje suva i svrbi. Američka akademija za dermatologiju kaže da sledeći simptomi kože mogu biti znaci ove bolesti:

Gruba i ljuspasta koža
Koža koja je zategnuta i lako puca
Krljušti poput ribe na koži

Ovi dosadni simptomi takođe mogu uticati na različite delove vašeg tela i buknuti u bilo kom trenutku. Bolest bubrega utiče na sve drugačije. Suvoća i svrab se mogu javiti po celom telu ili u određenim oblastima, kao što su leđa i ruke. Takođe, mogli biste biti skloniji češanju tih mesta noću, što otežava spavanje.

Starije odrasle osobe su u većem riziku od razvoja bolesti bubrega, pa ako patite od svraba i suve kože, trebalo bi da pitate svog lekara da li treba da pregledate bubrege.

U međuvremenu, jednostavne promene u ishrani poput redovnog pijenja zelenog čaja i jedenja blitve mogu znatno poboljšati zdravlje bubrega tokom vremena.

Izvor: Lepa&Srećna