Grip, virusi i prehlade napunili su domove zdravlja. Iako su i prehlada i grip istog, virusnog porekla, i prenose se na isti način, različitog su inteziteta - prehladu daleko lakše preležimo. Grip nas brzo "polomi", a odlikuje ga iznemoglost i treba nam više vremena kako bismo povratili snagu u organizmu.

Da bismo zaštitili zdravlje moramo da vodimo računa o higijeni ( temeljno pranje ruku, nedodirivanje nosa, usta i očiju, te nošenja zaštitine maske) ali i da pojačamo unos probiotika, spavamo dovoljno i povedemo računa o ishrani. Ipak, sve to ne znači da će nas virusi zaobići, a poznati ruski lekar Aleksandar Mjasnikov objasnio je šta nikako ne smemo ako imamo grip ili smo prehlađeni i koja je to greška koju pravimo.

"Pre svega, ne treba piti alkohol. Takođe, ne ograničavajte svoju ishranu tokom bolesti. Pileća supa je najkorisnija jer sadrži puno cinka i magnezijuma. Osim toga, topli napici će vam pomoći da brže stanete na noge - posebno sok od brusnice, čaj sa medom", rekao je doktor Mjasnikov i istakao da ne treba uzimati velike dote vitamina C, jer on ne ubrzava proces ozdravljenja.

"Dešava se da se osobe koje imaju grip ne hrane dovoljno zdravo jer smatraju da to nadomešćuju unosom vitamina C. To usporava oporavak. Najbolje je okrenuti se unosu prirodne, zdrave hrane", istakao je stručnjak.

Istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da ljudi koji ne dobijaju dovoljno vitamina D pate od infekcija gornjih disajnih puteva – što izaziva kašalj, grebanje grla ili začepljen nos. Takođe, dokazano je da cink zapravo može da smanji rast virusa.

Izvor: Lepa&Srećna