Ubrzan način života, svakodnevna izloženost stresu i loše životne navike - poput fizičke neaktivnosti i velikog unosa kofeina, nikotina i alkohola - slabe ljudski organizam, a samim tim i njegovu otpornost na mnoge bolesti. Srce je jedan od prvih organa koji počinje da „izdaje“. Ono već u tridesetim godinama može da počne da „preskače“ ili da ubrzano lupa, odnosno da oboli od aritmije.

O ovom zdravstvenom problemu, kao i tome šta treba učiniti kada se oseti i najmanja nepravilnost pulsa, razgovarali smo sa docentom dr Branislavom Milovanovićem, kardiologom u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“.

Šta je aritmija?

- Aritmija je nepravilan rad srca, koji može da bude u vidu pojedinačnih ekstrasistola – odnosno nepravilnih srčanih udara poreklom iz komora ili pretkomora, ili u vidu potpuno nepravilnog srčanog rada - odnosno apsolutne aritmije, koja je poreklom iz pretkomora.

Zbog čega se javlja?

- Uzroci aritmije su različiti, ali su najčešće u pitanju koronarna bolest srca, virusno zapaljenje srčanog mišića i hormonski poremećaji – kao što je, na primer, povećana funkcija štitne žlezde. Aritmija je uvek znak poremećaja srčane funkcije, ali može da se javi i u stanjima jakog stresa ili intoksikacije, na primer alkoholom ili pušenjem. Postoje, takođe, i kongenitalni, odnosno urođeni oblici aritmija.

Koji su simptomi?

- Postoje oblici aritmije koje pacijenti ne osećaju, a mogu da se otkriju samo Holter EKG snimanjem u trajanju od 24 časa. Pored toga, postoje oblici aritmija koje pacijent može da oseti kao nepravilne srčane udare ili, kako se često navodi – kao „preskakanje srca“. Postoje i aritmije koje su poreklom iz pretkomora, i koje su manje opasne, ali i komorske, koje mogu da dovedu do komorskog ubrzanog srčanog ritma. Ovaj oblik može da ima fatalne posledice.

Kako se utvrđuje postojanje aritmije kod pacijenta?

- Aritmija može da se utvrdi običnim pregledom srca, palpacijom (opipavanjem) pulsa, auskultacijom (osluškivanjem) ili EKG snimkom. Međutim, ukoliko se na taj način ne utvrdi postojanje aritmije, to ne znači da ona ne postoji, već da nije registrovana u tom trenutku. U takvim slučajevima je indikovano snimanje srca Holter EKG-om, u trajanju najmanje od 24 časa.

Kako se leči?

- Aritmija se danas uspešno leči primenom lekova - antiaritmika, kojima efikasno može da se reguliše i drži pod kontrolom većina poremećaja srčanog ritma. Lekovi se ordiniraju u zavisnosti od tipa aritmije.

Ukoliko osetite i najmanju nepravilnost pulsa, potrebno je da se odmah javite specijalisti – kako bi se otkrilo o kojoj vrsti poremećaja ritma je reč i, ako je potrebno, da se što pre odredi odgovarajuća terapija. Kardiološki pregled mora da se sastoji od auskultacije (osluškivanja uz pomoć stetoskopa) i elektrokardiografskog snimka (EKG). U smislu definitivne dijagnoze, indikovano je da se uradi 24-očasovni Holter EKG monitoring. Tada može da se utvrdi tip aritmije, učestalost i broj ekstrasistola u toku 24 časa, i na taj način proceni i rizik pacijenta. 

Tekst: Dragana Gojković 

Izvor: Lepa&Srećna